Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Badkamer schilderen

Een badkamer schilderen wordt alsmaar populairder. Waar vroeger vooral tegels gebruikt werden voor de afwerking, geeft een kleurrijke verflaag een moderne en frisse uitstraling aan je badkamer. Toch vergt een badkamer schilderen een andere aanpak dan eender welke andere ruimte in huis. Een goede voorbereiding, de juiste verf en een goede verluchting zijn van cruciaal belang.

Ga snel naar:
Wat schilderen in de badkamer?
Kostprijs badkamer schilderen
Tips badkamer schilderen
Zelf schilderen of expert inschakelen?
Vergelijk offertes van schilders in de buurt

 

Welke verf kiezen voor de badkamer?

De juiste verf en een waterdichte primer zijn belangrijk voor een kwaliteitsvolle verflaag in je badkamer. Je gebruikt best waterbestendige verf die ook bestand is tegen condens. Dit is belangrijk om afbladderende verf, vochtproblemen en schimmelvorming te voorkomen. Daarnaast is een goede voorbereiding van onbewerkte muren nodig met een waterdichte primer. Hierdoor zet de verf zich goed vast op de muren.

Op zoek naar de geschikte verf voor je badkamer? Neem dan zeker eens een kijkje in de webshop of laat je adviseren door een ervaren schilder. Deze kan je correct informeren over de mogelijkheden en helpt je bij het kiezen van de juiste verf voor jouw project. Ontvang advies op maat.

badkamer verven

 

Wat kan ik schilderen in de badkamer?

Wanneer je de badkamer gaat verven, is het belangrijk dat je eerst op voorhand goed nadenkt wat je exact wil schilderen. Wil je enkel de muren en het plafond schilderen? Of ben je ook de tegels beu en wil je jouw badkamer in een volledig nieuw jasje steken? We zetten de mogelijkheden hieronder op een rij:

 

1. Badkamer muur verven

Voor zowel bestaand schilderwerk als voor nieuwe ondergronden gebruik je best een primer wanneer je de muren gaat verven. Een watervaste primer zorgt voor een extra waterbestendige verflaag. Verlucht je badkamer wel voldoende tijdens het aanbrengen van de primer. Bij het aanbrengen van je verf, begin je best eerst met de randen en moeilijk bereikbare plekken, en daarna de rest van je muren.

Welke verf? Een waterdichte verf is cruciaal voor het schilderen van je badkamer. Kies daarom zijdeglans of hoogglans verf voor het schilderen van de muren. Hoe hoger de glansgraad, hoe beter de verf bestand is tegen een vochtig klimaat. Zijdeglans verf is wel minder fel dan hoogglans verf. Daardoor is de glans van de verf minder storend maar wel nog steeds waterbestendig.

 

2. Badkamer tegels verven

Voor het schilderen van tegels is een goede voorbereiding nodig. Reinig en ontvet daarom de tegels met een universele reiniger en een schuurspons en droog nadien af met een propere doek. Zorg ook dat de voegen helemaal droog zijn voor je begint met verven. Vergeet de randen niet af te plakken met afplaktape. Breng dan een laag waterdichte primer aan die goed hecht op gladde ondergronden. Nadien kan je aan de slag met het schilderen van je badkamertegels.

Welke verf? Voor het schilderen van je tegels gebruik je best een glanslak. Een lak is sterk bestand tegen vocht en is makkelijk afwasbaar. Daarnaast heeft het een zeer hoge dekkracht waardoor de lak zich goed vastzet op harde ondergronden zoals dat bij tegels het geval is.

 

3. Badkamer plafond verven

Voor je begint met het schilderen van je plafond is het belangrijk om het oppervlak volledig stof- en vetvrij te maken. Dat is nodig om ervoor te zorgen dat de verf zich goed kan hechten. Zorg er ook voor dat de verf niet kan druppelen op je vloer of meubels door deze voldoende af te dekken. Nadien kan je dan een eerste verflaag aanbrengen op je plafond. Als deze voldoende gedroogd is, kan je de tweede laag aanbrengen.

Welke verf? Een hoogglans verf is het meest geschikt voor een plafond. Een matte verf is namelijk minder waterafstotend waardoor je het risico loopt dat de verf achteraf gaat afbladderen.

 

4. Badkuip verven

Zeker bij een oude gerenoveerde badkamer is de kans groot dat de badkuip niet meer past bij de nieuwe look van je badkamer na het schilderen. Zo is de badkuip mogelijk verkleurd of zorgen oppervlakkige beschadigingen zoals krassen en roest ervoor dat je bad niet meer mooi oogt. Er zijn twee opties: je badkuip vervangen of verven. Met een nieuwe badkuip ben je altijd verzekerd van een bad dat past bij de nieuwe uitstraling van je pas geverfde badkamer.

Welke verf? Je badkuip verven is mogelijk met een lakverf, maar je bent achteraf nooit zeker van een 100% waterdichte verflaag en het gewenste resultaat.

 

5. Badkamermeubels verven

Wil je ook graag je badkamermeubels in een nieuw jasje steken? Weet dan wel dat je daar andere verf voor moet gebruiken en er dus kleurverschil kan optreden met de rest van je badkamer. Wil je dit vermijden, let dan goed op de glansgraad van de verschillende soorten verf. Hoe gelijker die zijn, hoe beter het eindresultaat. Kortom, elke toepassing vergt een andere aanpak.

Welke verf? Kies altijd een primer en verf die geschikt is voor het materiaal van je badkamermeubel (bv. hout, metaal, laminaat…). De verf zelf is best ook een waterbestendige verf.

 

6. Douchewand schilderen

De douchewand schilderen kan, maar is niet de beste oplossing. De wand moet namelijk een goede weerstand hebben tegen hoge vochtconcentraties. Daarom is een douchewand schilderen nooit een 100% waterdichte oplossing. Tegels blijven de veiligste oplossing.

Welke verf? Als je toch de muren in je douche wil verven, gebruik je best een verf voor problematische ondergronden. Je brengt best drie lagen van deze verf aan voor de meeste waterdichte garantie. Na het schilderen van de douchewand wacht je ook best een week voor je douche opnieuw gebruikt. Zo geef je de verf de kans om zich goed te hechten. Andere stijlvolle alternatieven voor de douchewand zijn tadelakt of beton cire. Deze geven een geschilderde look maar zijn beter bestand tegen water.

 

Zo ben je zeker van een mooi en kwalitatief resultaat:

Laat het schilderen van je badkamer over een ervaren schilder. Deze heeft de nodige kennis en ervaring om je correct te adviseren over de juiste kleurencombinaties en verfsoorten. Is je woning ouder dan 10 jaar? Dan profiteer je bovendien van het verlaagd btw-tarief van 6%. Door meerdere offertes aan te vragen, kan je gemakkelijk prijzen vergelijken. Ontvang offertes op maat van schilders uit je buurt.

 

Kostprijs badkamer schilderen

Van plan om je badkamer te schilderen? Dan stel je je waarschijnlijk de vraag of je zelf aan de slag gaat of beter een ervaren schilderen inschakelt. De prijs voor schilderwerken hangt af van het tarief dat er wordt gebruikt. Zo betaal je een vaste prijs per vierkante meter of een uurtarief.

Prijs badkamer schilderenGemiddelde prijs (excl. btw, incl. materiaal)
Prijs per m² (binnenmuur / plafond schilderen)€ 15 à 20 per m²
Prijs per uur€ 35 à 40 per uur

LET OP: de prijzen kunnen verschillen van schilder tot schilder. Daarom vraag je best offertes aan bij meerdere schilders. Zo kan je makkelijk verschillende prijzen vergelijken en een doordachte keuze maken. Ontvang vrijblijvend prijsvoorstellen op maat.

 

badkamer schilderen

Tips badkamer schilderen

Bij het schilderen van je badkamer zijn er een aantal zaken waarmee je best rekening houdt. We geven je hieronder enkele tips voor een mooi eindresultaat van je geverfde badkamer:

 1. Verlucht de badkamer tijdens het schilderen

  Ventileer je badkamer voldoende tijdens het schilderen. Zo heb je minder last van onaangename geuren en droogt de verf ook sneller. Bij een te lange blootstelling aan giftige gassen van bepaalde verfsoorten is er ook een gezondheidsrisico.

 2. Denk na over de kleurencombinatie’s

  Welke verfkleuren het meest geschikt zijn voor je badkamer, hangt af van de ruimte en het gewenste doel. Wil je de ruimte er bv. groter laten uitzien? Dan kies je best voor lichte kleuren. Hou ook rekening met de ‘gevoelstemperatuur’ van kleuren. In de badkamer wordt meestal gekozen voor iets koudere of neutrale kleuren zoals groen, blauw, wit, grijs… Je kan best verschillende kleurenstalen vergelijken om een goede keuze te maken.

 3. Laat de verf lang genoeg drogen

  Omdat de badkamer een vochtige ruimte is en sommige oppervlakten rechtstreeks met water in contact komen, is het belangrijk om de verf voldoende te laten drogen. De waterafstotende laag in de badkamerverf werkt namelijk enkel wanneer de verf helemaal droog is. Wacht je niet lang genoeg, dan kan vocht zich ophopen in de muren en kan je te maken krijgen met vochtproblemen.

 4. Los eerst vochtproblemen op + zorg voor voldoende badkamerventilatie

  Een goede ventilatie zorgt ervoor dat vochtige lucht wegkan en niet condenseert op je muren of plafond. Zo sluit je de kans op bladerende verf en schimmels uit en geniet je voor een lange tijd van je geverfde badkamer. Toch last van schimmels? Volg deze 3 stappen:

  Schimmel verwijderen: met een bleekwateroplossing of een schimmelvreter verwijder je doeltreffend schimmelvlekken.

  Nieuwe verflaag aanbrengen: met een nieuwe verflaag zorg je opnieuw voor frisse muren. Gebruik een schimmelwerende primer om zeker te zijn dat schimmels niet meer terugkeren.

  Ventileren: voor een gezond klimaat in je badkamer is een goed ventilatiesysteem belangrijk. In de webshop vind je verschillende ventilatiesystemen die geschikt zijn voor elk type badkamer.

 

Zelf badkamer verven of schilder inschakelen?

Met de nodige handigheid en expertise kan je zelf aan de slag gaan met het schilderen van je badkamer. Je bespaart dan op arbeidskosten, maar loopt een groter risico op fouten. Bovendien kost je het zelf heel wat meer tijd en moeite. Door een ervaren schilder in te schakelen ben je daarentegen zeker van:

 • Advies op maat: welke kleuren kies je best voor je badkamer? Wat is de meest geschikte verf voor je muren, plafond, badkamermeubels… en welke glansgraden zijn daarbij aangeraden? Een schilder kan al je vragen beantwoorden en geeft je persoonlijk advies op maat.
 • Kwaliteitsvol resultaat: een schilder heeft de nodige ervaring en uitgebreide kennis van de juiste verftechnieken. Daardoor ben je verzekerd van een mooi eindresultaat waar je lang van kan genieten.
 • Hoogwaardig materiaal: een schilder werkt altijd met hoogwaardig materiaal om jouw badkamer te verven. Deze kan kwaliteitsvolle badkamer verf en professioneel gereedschap ook goedkoper inkopen.
 • Grondige voorbereiding en afwerking: tot slot treft een schilder ook steeds de nodige voorbereidingen zoals het afdekken of afplakken van bepaalde oppervlakten en het egaliseren van de ondergrond. Met een schilder ben je verder ook zeker van nette afwerking van je badkamer.

TIP: door offertes van meerdere schilders te vergelijken, kan je extra kosten besparen. Je kan namelijk meerdere prijzen en kostenposten vergelijken om zo de interessantste aanbieding te kiezen. Ontvang offertes van schilders actief in jouw buurt via onderstaand formulier:

 

Offertes voor schilderwerken ontvangen?

Kies voor een erkend schilder en verzeker jezelf van een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Professionele schilders