Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Zelf schilderen

Of we nu ervaren doe-het-zelvers zijn of niet, schilderwerken zijn vaak een klus die we zelf willen doen. En waarom ook niet? Met de juiste voorbereiding, kwalitatieve verf, … kan je gerust zelf schilderen. Maar wat je zelf doet, is niet altijd beter. Daarom ontdek je in dit artikel enkele valkuilen die je best vermijdt, een handig stappenplan, … En wil je toch liever een professionele schilder inschakelen? Dan kan dat natuurlijk ook!

Ga snel naar:
Zelf schilderen: een stappenplan
Zelf schilderen: gemiddelde kosten
Mogelijke risico’s en valkuilen
Zelf schilderen of laten schilderen?
Vraag vrijblijvend je offertes aan

 

 

Is zelf schilderen een goed idee?

Om de zoveel jaar is je woning aan een likje verf toe. Bij de buitenkant is dat doorgaans na zo’n 5 jaar en binnenschilderwerk pak je het best na zo’n 7 à 10 jaar aan. Wil je de arbeidskosten van een schilder uitsparen? Dan kan je eventueel zelf aan de slag. Maar is dat ook altijd een goed idee voor zowel binnen- als buitenschilderwerk? Een overzicht:

 • Zelf huis schilderen buiten: je woning beschermen tegen weersinvloeden en zorgen voor een fraaie uitstraling? Dan kan je niet om buitenschilderwerk heen. Het is zeker mogelijk om je gevel, ramen en deuren, dak en dakkapel, … zelf te schilderen. Vooral de voorbereiding van het te schilderen oppervlak, de juiste verfsoorten én je eigen veiligheid bij hoogtewerken zijn belangrijk bij het zelf schilderen van de buitenkant van je woning.
 • Zelf huis schilderen binnen: een fraai interieur staat of valt met je binnenschilderwerk. Zulke werkzaamheden zijn nog eenvoudiger om zelf op te pakken omdat je niet op grotere hoogte moet werken. Ook hier is vooral de voorbereiding essentieel, zowel bij binnenmuren als plafonds, trappen, … Laat je zeker ook grondig adviseren over de juiste verfsoorten, kleurcombinaties, afplaktapes, … door een verfwinkel of doe-het-zelfzaak.

Ga je zelf schilderen of laten schilderen? Als je nog twijfelt, kan je altijd vrijblijvend offertes aanvragen bij professionele schilders in je buurt. Achteraf beslis je zelf of je de werken uitbesteedt of niet. Ontvang vrijblijvend advies op maat van schilders in je buurt!

zelf schilderen

 

Zelf schilderen: een stappenplan

Hoe je aan de slag moet, verschilt natuurlijk van schilderproject tot schilderproject. Je binnenmuren verven is niet hetzelfde als je tuinhuis of je buitenschrijnwerk schilderen. Toch zijn er een paar algemene stappen die je het best volgt bij elke verfklus. We zetten ze kort op een rij:

 

 1. Schilderwerken optimaal voorbereiden

  Ga zeker niet overhaast te werk. De voorbereiding kraakt of maakt je schilderproject. Controleer eerst grondig de ondergrond en koop dan de juiste verfsoorten. Vraag hierover ook zeker advies in een verfwinkel. Naast de verf zelf moet je ook eerst al je andere materiaal in huis halen: verfbakjes, kwasten en rollers, afplaktape, schuurpapier, … Dek ook alles grondig af, verwijder indien nodig deurknoppen, afdekplaatjes, …

 2. Ondergrond voldoende voorbewerken

  Een goede voorbewerking is het halve werk bij verfklussen. Om welk materiaal het ook gaat, het is essentieel dat je ondergrond gereinigd en ontvet is. Anders loop je het risico dat de verf niet goed hecht, gaat afbladderen, kleurverschillen vertoont, … Ook eventuele oneffenheden, gaatjes, … moet je eerst herstellen en egaliseren voor je van start gaat. Ten slotte moet je de tijd nemen om alle oppervlakken af te plakken die je niet wil schilderen.

 3. Grondlaag aanbrengen

  Bij de meeste schilderwerken is het nodig om een grondlaag of primer aan te brengen. Die zorgt ervoor dat de ondergrond de verf niet meer opzuigt, de afwerklagen optimaal hechten, vlekken niet meer zichtbaar worden achteraf, … Let op: het is essentieel om een primer te kiezen op maat van de ondergrond die je wil verven.

 4. Afwerkingslagen aanbrengen

  Tot slot is het tijd voor de eindlagen. Doorgaans heb je 2 afwerkingslagen nodig voor een perfect eindresultaat. Je begint best eerst met de verfborstel voor de randen, de hoeken, de zones rond stopcontacten, … Daarna werk je verder met de verfrol. Je schildert best in vakken van een vierkante meter, eerst horizontaal en dan ook verticaal. Strijk ook nooit verf over een gedroogd stuk. Anders loop je het risico op strepen.

Advies nodig voor jouw klus? Durf dan zeker raad te vragen aan een professionele schilder. Die vertelt je meer over de noodzakelijke voorbereidingen voor jouw schilderklus, de meest aangewezen verfsoort, … Zo weet je zeker dat je geen fouten maakt. Kom in contact met schilders in je buurt!

 

Zelf schilderen: gemiddelde kosten

De kosten om zelf te schilderen hangen vooral af van jouw project. Om hoeveel vierkante meter gaat het? Gaat het om een buitenmuur, tuinhuis, plafond, … en in welke staat is die ondergrond? Moet je nog borstels, rollers, verfbakjes, … kopen of niet? Voor de verf zelf mag je rekenen op de volgende richtprijzen:

 • Dekkende lakverf: vanaf ongeveer 50 euro (incl. btw) voor een pot van 2,5 liter
 • Beits voor hout: vanaf ongeveer 15 euro (incl. btw) voor een pot van 1 liter
 • Houtprimer: vanaf ongeveer 25 euro (incl. btw) voor een pot van 2,5 liter
 • Afwasbare muurverf voor tegels: vanaf 45 euro (incl. btw) voor een pot van 0,75 liter

BELANGRIJK: schakel je liever een schilder in? Voor grotere oppervlakken mag je rekenen op een prijs van € 20 à 45 per m² (excl. btw, incl. materiaal). Bij kleinere oppervlakken gaat het eerder om een uurtarief van gemiddeld 35 à 40 euro per uur (excl. btw en incl. materialen). Benieuwd naar een richtprijs voor jouw schilderklus? Vraag dan vrijblijvend prijsvoorstellen aan bij schilders in je buurt.

 

zelf huis schilderen

 

Mogelijke risico’s en valkuilen

Zelf schilderen lijkt simpel, maar dat is het niet. Er kan wel degelijk van alles fout lopen als je niet correct te werk gaat. Wil je blaasjes, kleurverschillen, barsten in de verf, … voorkomen? Loop dan zeker met een wijde boog om de volgende valkuilen heen:

 

 • Goedkope afplaktape gebruiken: het is de nachtmerrie van iedereen die aan het schilderen gaat. De afplaktape aftrekken en verf die mee loskomt. Investeer daarom zeker in kwalitatieve tape op maat. Daar kan de gebruikte verf niet onder kruipen en de lijm is niet te sterk. Zo kan je met een gerust hart de afplaktape verwijderen.
 • Ondergrond niet voldoende reinigen: je moet je ondergrond eerst verfklaar maken. Dat betekent dat die poreus én proper moet zijn. Oude muren reinig je bv. best met een neutrale allesreiniger. Hout ontvet je dan weer het best met thinner en een niet-pluizende doek. De staat van de ondergrond bepaalt ook het soort primer. Bij oude, vuile muren is een isolerende primer bv. aanbevolen.
 • Te weinig lagen aanbrengen: verven kost tijd. Geen zin meer om die tweede eindlaag aan te brengen? Dan loop je het risico op een pover eindresultaat. Bij de meeste tinten heb je sowieso 2 afwerkingslagen nodig. Bij fel wit kunnen dat er zelfs 3 zijn.
 • Geen rekening houden met het verfklimaat: een temperatuur tussen 10 en 20 graden Celsius is ideaal om te schilderen. De luchtvochtigheid is dan weer best tussen de 60 en de 70%. Bij een te lage luchtvochtigheid droogt de verf te snel. En is de luchtvochtigheid bv. hoger dan 75%? Dan blijft de verf dan weer te lang nat. Hou hier dus zeker rekening mee.
 • Te weinig verf kopen: je schaft best iets meer verf aan dan je denkt nodig te hebben. Soms gaat het om een specifieke kleur en bestaat de kans dat je die exacte tint niet meer kan verkrijgen in de winkel. Onze tip? Meet op voorhand de oppervlakte die je wil verven goed na en geef het aantal vierkante meter door aan de verfwinkel. Dan krijg je zeker de juiste hoeveelheid verf mee.
 • Verkeerde techniek gebruiken: je werkt in 3 stappen: de verf aanbrengen, verdelen over vlakken van een vierkante meter en dan afrollen. Werk een oppervlak ook liefst in 1 sessie af. Als je je schilderwerk onderbreekt, zal de nieuwe aanzet misschien opvallen.

 

Zelf schilderen of laten schilderen?

Te weinig tijd om zelf je woning te schilderen volgens de regels van de kunst? Of vrees je dat het eindresultaat niet optimaal zal zijn bij doe-het-zelven? Dan kan je natuurlijk ook je schilderwerken uitbesteden aan een ervaren schilder. Dankzij zijn expertise kan je rekenen op…

 

 • Advies op maat: welke verfsoort kies je best voor jouw project? Welke primer heb je nodig? Zijn er eerst herstellingswerkzaamheden nodig? Welke kleurcombinaties passen het best bij jouw smaak en interieur? Een schilder kan je advies geven van a tot z over jouw schilderklussen.
 • Correcte uitvoering: op basis van jouw wensen gaat een schilder aan de slag met de juiste verfsoorten en de meest optimale verftechniek. Uiteraard voert hij eerst alle voorbereidende werkzaamheden minutieus uit met het oog op een perfect eindresultaat.
 • Snelle werkzaamheden: door zijn ervaring en goede gereedschap werkt een professionele schilder niet alleen correct, maar ook snel. De werken zullen dus sowieso sneller klaar zijn dan wanneer je zelf aan de slag gaat. Bovendien valt het aantal arbeidsuren op die manier ook best mee.
 • Kwalitatieve materialen: professionele schilders werken niet met verf van slechte kwaliteit. Je bent zeker van topproducten die garant staan voor een goede dekkracht en hechting, een lange levensduur, … Zo moet je niet na verloop van tijd opnieuw aan de slag.
 • Verlaagd btw-tarief: is je woning minstens 10 jaar oud? Dan betaal je slechts 6% btw op alle materiaal- en arbeidskosten. Zo kan je de kosten voor je project behoorlijk beperken. Als je zelf schildert, betaal je namelijk wel 21% btw op je verf en andere materialen.

Op zoek naar professionele schilders in je buurt? Die vind je snel en eenvoudig door gewoon het onderstaande offerteformulier in te vullen:

 

 

Offertes voor schilderwerken ontvangen?

Kies voor een erkend schilder en verzeker jezelf van een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Professionele schilders