Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Soorten verf

De sfeer en uitstraling van een kamer worden sterk bepaald door de verfkeuze. Voor het uitvoeren van schilderwerken kan je kiezen uit een enorm aanbod aan soorten verf. In dit artikel overlopen we enkele van de meest gebruikte verfsoorten.

 

 

Populaire soorten verf

tadelakt Tadelakt

Tadelakt is in feite een natuurlijk pleistermateriaal waarvan kalk de basis vormt. Een belangrijke eigenschap van dit materiaal is de waterdichtheid, die het verkrijgt nadat het wordt gepolijst (na het aanbrengen op de muur) en vervolgens ingesmeerd met olijfoliezeep. Tadelakt kan dankzij zijn waterdichtheid makkelijk gebruikt worden als wandbepleistering in de badkamer. Bovendien kan je kiezen uit heel wat verschillende kleuren, waardoor je met tadelakt een mediterrane sfeer kan creëren. Metselwerk, (cellen)beton, baksteen en porisosteen vormen goede ondergronden voor tadelakt.

Lees hier meer over tadelakt.

 

krijtverf meubels Krijtverf: een van de populairste soorten verf

Krijtverf is een erg populaire verf. Men voegt krijt toe aan deze verf op basis van water, waardoor ze een matte, landelijke look krijgt. Bovendien kan krijtverf nog eens verdund worden met water. Dit laat toe om zelf te bepalen hoe dekkend de verflaag uiteindelijk zal zijn. Een andere troef is het feit dat deze verf goed ademt. Hierdoor kan het vocht weg en zal de krijtverf dus niet gaan afbladderen. Krijtverf kan op allerlei soorten ondergronden aangebracht worden. Vooral op muren en meubels wordt ze gebruikt. Bij meubels wordt de verflaag vaak nog eens opgeschuurd voor een leuk, landelijk effect (zie foto).

Lees hier meer over krijtverf.

 

kalkverf Kalkverf

Deze verfsoort is erg geschikt voor het creëren van een authentieke uitstraling in je woning. Ze wordt gemaakt uit water en kalk en is dus een erg milieuvriendelijke verf. Het wolkerige effect dat je met deze verf kan creëren past in heel wat verschillende interieurstijlen, of het nu klassiek, landelijk of modern is. Je kan de kans op vochtproblemen verkleinen door kalkverf rechtstreeks op de pleisterlaag aan te brengen. Zo kunnen de muren ademen. Andere positieve eigenschappen zijn onder meer de brandwerendheid en de verminderde kans op vorming van mos en schimmels.

Ontdek hier meer over kalkverf.

 

acrylverf Acrylverf

Acrylverf is een van de meest gebruikte soorten verf in de keuken en de badkamer. Deze kamers zijn namelijk vaak erg vochtig en acrylverf is erg dampdoorlatend, waardoor de kans op vochtproblemen verkleind wordt. Acrylverf heeft nog enkele andere troeven. Je hebt bijvoorbeeld maar weinig last van geurhinder door de verf, ze droogt snel, verkleurt niet, is duurzaam en ook milieuvriendelijk. Een nadeel is dat acrylverf enkel met acrylverf kan overschilderd worden. Wil je toch een andere verf gebruiken, dan moet je eerst de acryllaag volledig verwijderen alvorens de nieuwe verflaag aan te brengen.

 

Betonverf

Met deze verfsoort kan je een stoere en industriële look creëren in je huis. Betonverf wordt meestal gebruikt voor betonnen of stenen ondergronden, zoals bijvoorbeeld in de garage, op het terras of op het balkon, maar ze kan ook gebruikt worden op muren. Het is redelijk eenvoudig om betonverf aan te brengen en er zijn ook veel verschillende tinten verkrijgbaar, zodat je leuke effecten kan creëren op de vloer of op de muur. De laag betonverf vormt een goede beschermingslaag voor de ondergrond; betonverf is doorgaans dan ook kras- en slijtvast. Deze verfsoort is niet alleen verkrijgbaar in vloeibare vorm, maar ook in pastavorm.

 

soorten verf

 

Welke verf kiezen?

Het aanbod aan soorten verf is tegenwoordig enorm. Het is dan ook moeilijk om de verf te vinden die zowel bij je interieur als bij je smaak past. Je bepaalt best op voorhand welke kwaliteiten de verf moet hebben. Wil je een ademende verf? Wil je er een zeker effect mee bereiken of ga je voor een egale verflaag? Het zijn allemaal zaken waarmee je rekening kan houden om een keuze te maken. Uiteraard speelt ook je budget een belangrijke rol voor de uiteindelijke beslissing.

Ook de kleur van de verf kiezen is geen eenvoudige opgave, zeker niet als je verschillende kleuren gaat combineren. Je kan bijvoorbeeld opteren voor contrasterende kleuren die elkaar versterken. Een andere mogelijkheid zijn de harmonieuze kleuren, die dicht bij elkaar liggen op de kleurencirkel, bijvoorbeeld groen en geel. Een laatste optie zijn de toon op toon kleurencombinaties. Deze hebben dezelfde kleurtoon, maar een andere hoeveelheid wit. Zo kan je subtiele nuances brengen in je interieur.

Klik hier om meer te weten te komen over het kiezen van verfkleuren.

 

 

Offertes voor schilderwerken ontvangen?

Kies voor een erkend schilder en verzeker jezelf van een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Professionele schilders