Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Latex verf: info & prijzen

Er bestaan heel wat verschillende soorten muurverf. Wil je je muren verven maar weet je niet welke verf daarvoor te gebruiken? Latex verf is een uitstekende en veelgebruikte keuze. Deze gebruiksvriendelijke verf droogt bijvoorbeeld erg snel. In dit artikel lees je meer over de toepassing, voor- en nadelen en prijzen van latex muurverf.

Wil je latex verf in je interieur? Vraag gratis offertes aan voor schilderwerken of bekijk de webshop.

 

latex verf Waarvoor wordt latex verf gebruikt?

Latex verf is een soort muurverf. Beide termen worden vaak ook door elkaar gebruikt. Latex verf is in feite een oude naam die teruggaat tot de jaren ’40. Toen werd latex verf effectief gemaakt van een emulsie met natuurlijke vloeibare rubber (latex).

Op de dag van vandaag wordt latex verf weliswaar gemaakt op basis van puur synthetische polymeren. In tegenstelling tot olieverf (alkydverf), waarbij olie als oplosmiddel gebruikt wordt, is latex verf opgelost door middel van water. Deze verf is daarom ook met water verdunbaar en men gebruikt ze vooral voor binnenmuren en plafonds.

 

We kunnen een onderscheid maken tussen drie varianten van latex verf. Naast de standaard latex verf kan je ook nog opteren voor zogenaamde ‘vinyl latex’ of ‘acryl latex’. Deze hebben een iets andere samenstelling, waardoor ze enkele andere eigenschappen hebben.

 

Vinyllatex

Vinyllatex verf is erg goed toe te passen in vochtige ruimtes aangezien ze grote temperatuurverschillen aankan. Dit heeft te maken met het feit dat vinyllatex meer pigmenten en minder kalk bevat. Daardoor is de dekkracht groter dan bij standaard latex verf. Er zijn dus minder verflagen nodig en de verf heeft waterdichte kwaliteiten, zodat ze ook afwasbaar is.

 

Acryllatex

Acryllatex verf heeft eveneens het voordeel dat ze gemakkelijk te reinigen is. Bovendien kan deze verf vuil goed afstoten. Dankzij die kwaliteiten is acryllatex verf goed geschikt in een keuken. Vergeleken met gewone latex verf heeft dit verftype een ietwat lichte en glanzende schijn. Je kan bepaalde soorten acryllatex verf ook gebruiken voor buitenmuren. Vinyllatex en acryllatex zijn wel duurder dan gewone latex muurverf.

 

latex verf

 

Voor- en nadelen van latex muurverf

Latex verf heeft heel wat voordelen te bieden, al zijn er ook enkele minpuntjes aan verbonden. Hieronder een overzicht van de belangrijkste voor- en nadelen:

+ Deze verf geeft nauwelijks geur af

+ Latex muurverf droogt snel: reken op een droogtijd van 30 à 60 minuten

+ Latex verf van goede kwaliteit heeft een isolerende werking, waardoor je wat energiekosten kan uitsparen

+ Dit type verf is goed overschilderbaar

+ Gemakkelijk in gebruik en in alle kleuren verkrijgbaar

+ Deze muurverf bevat bestanddelen die de groei van schimmels en bacteriën tegenhouden

 

 Gewone latex verf is sterk ademend, waardoor ze niet waterdicht en dus niet zo goed afwasbaar is. Latex verf is echter wel minder doorlaatbaar dan bijvoorbeeld veegvaste muurverf of witkalk.

De kwaliteit van acrylaatverf is over het algemeen nog iets beter dan die van latex muurverf

 

Prijs aanbrengen latex muurverf

De kostprijs voor schilderwerken met latex hangt in de eerste plaats af van de totale oppervlakte. Over het algemeen kost latex muurverf tussen de 10 en 30 euro per liter. Eén liter verf komt ongeveer overeen met een oppervlakte van 12 à 15 vierkante meter. Wanneer je de verf laat aanbrengen door een schilder, moet je rekenen op 15 à 20 euro per vierkante meter. In de webshop kan je het aanbod latex verf bekijken.

 

In principe is latex verf relatief gemakkelijk aan te brengen, ook voor doe-het-zelvers. Toch is het steeds aan te raden om de schilderwerken te laten uitvoeren door een professionele schilder met kennis en ervaring. Zo vermijd je fouten en zal er zeker niks over het hoofd gezien worden. Via onze online offertedienst kan je gratis en vrijblijvend prijsoffertes aanvragen bij verschillende experten in jouw buurt. Klik hier om naar de offertepagina te gaan.

 

Latex spuiten in plaats van verven

De verf kan ook worden aangebracht met een latex verfspuit in plaats van een roller of kwast. Welke optie je ook kiest, eerst moet de ondergrond van de muur goed worden voorbereid. Dit betekent onder meer dat oneffenheden moeten worden verwijderd en de oppervlakte ontvet en geschuurd moet worden.

Latex spuiten is vooral interessant bij grote oppervlaktes die één en dezelfde kleur moeten krijgen. Hoe minder raamkozijnen en deuren in de buurt, hoe beter. Deze moeten namelijk volledig afgeplakt worden omdat er behoorlijk wat nevel vrijkomt tijdens het spuiten. Latex spuiten verbruikt wel minder verf dan waneer men een roller of kwast gebruikt. Bovendien wordt de verf gelijkmatiger verdeeld met een verfspuit.

 

Offertes voor schilderwerken ontvangen?

Kies voor een erkend schilder en verzeker jezelf van een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Professionele schilders