Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Buitenschilderwerk

Bladdert de verf op je buitenschrijnwerk af? Is je crepi gevel zwaar vervuild en verkleurd? Zie je mosvorming op je dakpannen? Je kan al deze problemen doeltreffend en gericht aanpakken met buitenschilderwerk op maat. Hoeveel betaal je voor een professionele buitenschilder? En waarom schakel je best zo’n specialist in voor je huis te schilderen aan de buitenkant? We zetten het op een rij in dit artikel!

Ga snel naar:
Wat omvat buitenschilderwerk?
Prijs buitenschilderwerk
Zelf schilderen of vakman inschakelen?
FAQ over buitenschilderwerk
Vergelijk vrijblijvend offertes

 

 

Waarom je huis schilderen aan de buitenkant?

Of het nu gaat om je gevel, dak of ramen en deuren, je huis schilderen buiten om de 5 jaar is een belangrijke en zelfs noodzakelijke klus. Dat buitenschilderwerk heeft 2 grote voordelen:

 1. Bescherming tegen de weersinvloeden: je woning krijgt het hard te verduren door regen, wind, fel zonlicht, vorst, … Dankzij grondig buitenschilderwerk bescherm je jouw buitenmuren, buitenschrijnwerk, … tegen die weersomstandigheden en voorkom je schade op langere termijn.
 2. Fraaie uitstraling voor je woning: buitenschilderwerken beschermen je woning niet alleen, maar zorgen tegelijk voor een prachtige, nieuwe uitstraling. Kies je voor een nieuwe kleur voor je gevel of ramen en deuren? Of behoud je dezelfde tint? Hoe dan ook ziet je woning er weer als nieuw uit.

Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw project? Een ervaren buitenschilder bekijkt graag samen met jou wat er mogelijk is voor jouw woning en zorgt voor een vlekkeloze uitvoering van je buitenschilderwerk. Vind een schilder in jouw buurt.

buitenschilderwerk

 

Wat omvat buitenschilderwerk?

Buitenschilderwerken dekken een brede lading. Om welke schilderklussen gaat het allemaal? En waarom zijn ze zo belangrijk? Een kort overzicht van de meest voorkomende werkzaamheden:

 

1. Gevel schilderen

Is je gevel nog in goede staat, maar wel flink vervuild en verkleurd? Of wil je je buitenmuren simpelweg een nieuwe look geven? Dan kan je je gevel laten schilderen. Een buitenschilder kiest altijd voor een dampopen verfsoort. Zo kan vocht uit je gevel ontsnappen en vermijd je vochtproblemen. Ook je buitenmuren kaleien met speciale kaleiverf op basis van kalk is een optie. Zo creëer je een zachte, rustieke uitstraling.

Geschikte verfsoorten: gevelverf op silicaat- of siloxaanbasis, kalkpleister, …

Prijs gevel schilderen: € 20 à 40 per m² (excl. btw, incl. materiaal).

 

2. Ramen en deuren schilderen

Naast je gevel heeft ook je buitenschrijnwerk regelmatig een nieuwe laag verf nodig. Zo kan je je voor- of achterdeurgaragepoort en ramen schilderen om ze weer een frisse uitstraling te geven.

Houten ramen en deuren moet je regelmatig behandelen met een dampopen verfsoort of een beits, vernis of olie. Zo bescherm je je buitenschrijnwerk tegen houtrot, verkleuring, … Ook je aluminium en PVC ramen en deuren kan je laten schilderen, al is dat in principe niet nodig vanwege hun kleurvastheid en onderhoudsvriendelijkheid. Die laatste 2 materialen laat je dus vooral schilderen om esthetische redenen.

Geschikte verfsoorten: dampopen acryl- of alkydverf op waterbasis, speciale eindlak voor PVC of aluminium, beits, vernis of olie (afhankelijk van de houtsoort)

Prijs ramen schilderen: € 6 à 8 per meter (excl. btw, incl. materiaal).
Prijs deuren schilderen: € 60 à 100 per deur (excl. btw, incl. materiaal).

 

3. Dak en/of dakkapel schilderen

Ook je leien, dakpannen, … kan je schilderen. Merk je mosvorming of ander vuil op je dakbedekking? Dan kan je je dakbedekking laten reinigen en coaten om ze te beschermen tegen vocht en verwering. Met zo’n transparante of gekleurde dakcoating ziet je dakbedekking er weer als nieuw uit, en dat zonder ingrijpende dakwerken. Ook houten dakelementen als een dakkapel kan je laten verven ter bescherming tegen houtrot en verkleuring.

Geschikte verfsoorten: acrylaat- of rubber dakcoatings (dakbedekking), dekkende buitenbeits of acryl- of alkydverf op waterbasis (houten dakkapel)

Prijs dak(kapel) schilderen: € 30 à 45 per m² (excl. btw, incl. materiaal + reiniging).

 

4. Tuinafsluiting, tuinhuis, … schilderen

Belangrijk: buitenschilderwerken omvatten meer dan het schilderen je woning zelf. Zo kan je ook je houten buitentrap, terras, tuinafsluiting, tuinhuis, … verven of beitsen. Of misschien wil je je betonnen tuinmuur of omheining een nieuwe, frisse look geven? Je kan dergelijke klussen zelf uitvoeren, maar voor een vlotte en optimale uitvoering kan je ook een buitenschilder inschakelen.

Geschikte verfsoorten: transparante of dekkende beits, olie of acryl- of alkydverf op waterbasis (hout) / latexverf voor buitengebruik (beton)

Prijs tuinconstructies schilderen: € 30 à 45 per m² (excl. btw, incl. materiaal).

 

Vergelijk offertes en bespaar op de kosten!

Heb je buitenschilderwerken gepland? Vraag dan zeker offertes aan bij verschillende buitenschilders actief in je buurt. Zo kan je voorstellen en adviezen vergelijken en krijg je een goed zicht op de mogelijkheden. Bovendien kan je zo ook de kosten voor jouw buitenschilderwerk vergelijken en een doordachte keuze maken.

TIP: via onze gratis offerteservice kan je eenvoudig offertes vergelijken van verschillende buitenschilders in jouw buurt. Start hier jouw aanvraag en ontvang offertes op maat.

 

Prijs buitenschilderwerk

Afhankelijk van het type schilderklus hanteert een buitenschilder 2 mogelijke tarieven: per m² of per uur.

 • Grote oppervlaktes = buitenschilderwerk prijs per : € 35 à 45 per m² (excl. btw, incl. materiaal)
 • Kleine oppervlaktes = buitenschilderwerk prijs per uur: € 40 à 50 per uur (excl. btw, incl. materiaal)

Let wel: de kosten voor buitenschilderwerken zijn afhankelijk van de schilder zelf en de nodige voorbereidende werken, de moeilijkheidsgraad van de schilderklus, …

Voor buitenschilderwerk mag je rekenen op de volgende richtprijzen:

Type schilderwerk / woningKosten schilderwerk buiten (excl. btw)
Buitenmuren / gevel€ 20 à 40 per m²
Buitendeur€ 60 à 100 per deur / € 35 à 40 per uur
Ramen€ 6 à 8 per meter
Dak(kapel)€ 35 à 45 per m²
Tuinconstructie€ 35 à 45 per m²
Appartement € 800 à € 2.500
Tussenwoning€ 1.000 à € 2.000
Hoekwoning€ 1.500 à € 3.000
Vrijstaande woning € 4.000 à € 12.000

Een exacte prijs ontvangen voor jouw buitenschilderwerk? Via onze offerteservice ontvang je offertes van verschillende buitenschilders in jouw buurt. Zo kan je gericht prijzen, adviezen, uitvoeringstermijnen, … vergelijken.. Start hier jouw aanvraag.

 

buitenschilderwerken

Buitenschilderwerk zelf doen of door vakman?

Neem je zelf het buitenschilderwerk voor je rekening of doe je beter een beroep op een professionele buitenschilder? We zetten kort beide opties op een rij:

 

1. Buitenschilderwerk zelf doen

Heb je de nodige ervaring met schilderklussen? Dan kan je eventueel zelf het buitenschilderwerk van je woning voor je rekening nemen. Let op: wil je zeker zijn van een optimaal eindresultaat op lange termijn? Dan mag je enkele belangrijke aandachtspunten niet uit het oog verliezen: de ondergrond correct voorbereiden, de juiste verfsoorten kiezen, een primer gebruiken voor je aan de afwerkingslagen begint, …

LET OP: bij doe-het-zelven moet je al je verf en andere materialen aankopen aan een standaard btw-tarief van 21%. Werk je samen met een buitenschilder? Dan betaal je slechts 6% btw als je woning minstens 10 jaar oud is.

 

2. Buitenschilderwerk laten doen

Heb je minder schilderervaring of heb je geen tijd voor grote buitenschilderwerken? Of wil je je eigen veiligheid niet in gevaar brengen door je buitenmuren, dakbedekking, … te verven? Dan werk je best samen met een professionele buitenschilder. Zo kan je rekenen op…

 • Advies op maat: welke verfsoorten zijn het meest geschikt voor jouw project? Uit welke kleuren kan je kiezen? Welke voorbereidende werken zijn er eventueel nodig? Een buitenschilder geeft je graag advies op maat van jouw situatie en wensen.
 • Correcte uitvoering: een vakman voert je buitenschilderwerken uit volgens de regels van de kunst. Door de juiste verfsoorten en -technieken te gebruiken, mag je zeker zijn van een perfect eindresultaat waar je jarenlang van kan genieten.
 • Snelle & propere werkzaamheden: een buitenschilder werkt niet alleen correct, maar ook proper en snel. Hij dekt alles zorgvuldig af en verft je buitenmuren, ramen, deuren, … vlot en efficiënt. Zo blijft het aantal arbeidsuren beperkt.
 • Verlaagd btw-tarief: is je woning minstens 10 jaar oud? Dan betaal je slechts 6% btw op alle materiaal- en arbeidskosten. Zo kan je de kosten voor je buitenschilderwerk flink drukken.

 

CONCLUSIE: buitenschilderwerken zelf doen of laten doen?

Voor veilig, correct en efficiënt buitenschilderwerk schakel je best een ervaren buitenschilder in. Door het verlaagde btw-tarief bespaar je trouwens aanzienlijk op de kosten van je schilderwerken. Kortom, het loont dus zeker om een beroep te doen op een professionele buitenschilder actief in je buurt.

 

FAQ: veelgestelde vragen over buitenschilderwerken

Wil je je huis schilderen aan de buitenkant en heb je nog specifieke vragen? Hieronder overlopen we kort enkele veelgestelde vragen én hun antwoorden: • Hoe vaak moet ik mijn buitenschilderwerk vernieuwen?

  Gemiddeld laat je buitenschilderwerk best om de 5 jaar vernieuwen. Afhankelijk van de kwaliteit van de verf en de uitvoering kan dat ook iets vroeger of later zijn. Je houdt het buitenschilderwerk best goed in de gaten. Merk je scheurtjes of blaasjes op? Begint de verf te verkleuren? Dan is het tijd om je buitenschilderwerk te vernieuwen.

  TIP: twijfel je aan de staat van je buitenschilderwerk? Vraag dan advies op maat aan een professionele buitenschilder actief in je buurt via onze offertepagina. • Kan ik buitenschilderwerk in de winter laten doen?
  Dat is een mogelijkheid. Een winterschilder inschakelen komt vaak zelfs voordeliger uit. Hij heeft namelijk minder werk dan in de lente- en zomermaanden. Zo’n vakman kijkt vooral naar de luchtvochtigheid en gaat na of het te schilderen oppervlak goed droog is. Zijn de omstandigheden goed? Dan kan je perfect je buitenschilderwerken in de winter laten uitvoeren.


 • Wat zijn de beste weersomstandigheden voor buitenschilderwerk?

  De meeste mensen laten hun buitenschilderwerken in het voorjaar uitvoeren. De meest ideale omstandigheden zijn een buitentemperatuur tussen 10 en 20 °C en een maximale luchtvochtigheid van 75%. Bij een hogere temperatuur riskeer je bv. spanningsverschillen in de verschillende verflagen.

  BELANGRIJK: een buitenschilder kan perfect inschatten welke weersomstandigheden ideaal zijn voor jouw buitenschilderwerk. Ontvang gratis advies op maat. • Hoe moet ik mijn buitenschilderwerk onderhouden?

  Je geschilderde buitenschrijnwerk onderhouden vergt weinig werk. Gewoon een paar keer per jaar je ramen, deuren of tuinconstructies reinigen met een zachte doek en een neutraal reinigingsmiddel is voldoende. Let daarbij ook goed op de staat van het buitenschilderwerk. • Heb ik een vergunning voor mijn buitenschilderwerk nodig?

  Dat hangt ervan af. Voor je zij- en achtergevel heb je geen vergunning nodig. Laat je echter je voorgevel in een nieuwe kleur steken? Dan verandert het uitzicht van je straat en heb je wel een vergunning nodig. Doe zeker op voorhand navraag bij je gemeente. Zo weet je welke kleuren en materialen toegestaan zijn en welke niet. Op die manier kom je achteraf niet voor onaangename verrassingen te staan. • Waarop letten wanneer je buiten schildert?

  Wanneer je je gevel, ramen, tuinhuis, schutting, … gaat schilderen, ga je best niet meteen aan de slag met je verfborstel. Voor een optimaal eindresultaat, houd je best rekening met de volgende aandachtspunten:

  • Ondergrond voorbereiden: ga eerst na of het oppervlak nog in goede staat is en of er herstellingen moeten uitgevoerd worden. Daarna kan je alles goed schoonmaken, de ondergrond ontvetten en een primer aanbrengen.
  • Juiste materialen: gebruik kwalitatieve verf die is aangepast aan de ondergrond die je gaat schilderen. Kies ook voor degelijk verfmateriaal.
  • Veiligheid: zorg er steeds voor dat je veilig te werk gaat, ook op moeilijk bereikbare plaatsen. Lukt het niet om je veiligheid te garanderen tijdens je buitenschilderwerken? Laat ze dan uitvoeren door een professionele schilder. Hij beschikt over het nodige veiligheidsmateriaal.


 • Wat is de beste periode voor buitenschilderwerk?

  De beste periode om buitenschilderwerk uit te voeren, is tussen eind maart en eind september. Tijdens deze maanden zit het doorgaans goed met de temperatuur en de luchtvochtigheid.

 

Offertes voor schilderwerken ontvangen?

Kies voor een erkend schilder en verzeker jezelf van een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Professionele schilders