Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Aluminium ramen schilderen (of vervangen?)

Heb je oude aluminium ramen die in de loop der jaren verkleurd zijn? Merk je meer en meer roestplekken en krassen op je metalen profielen? Of ben je simpelweg de uitstraling van je buitenschrijnwerk beu? Dan heb je 2 opties: je aluminium ramen schilderen of ze volledig vervangen. In dit artikel vind je alle mogelijkheden voor beide keuzes en ontdek je welke beslissing jij het beste neemt!

 

Oude aluminium ramen: beter schilderen of vervangen?

Aluminium is een populair materiaal voor ramen en deuren. Terecht ook, dit sterke metaal maakt grote raampartijen met slanke profielen mogelijk, gaat lang mee, vergt amper onderhoud, … Toch is het bij ouder, minder kwalitatief aluminium mogelijk dat het metaal verkleurt, roest vertoont, … Het kan ook dat je de look van je ramen beu bent of de huidige kleur niet meer bij je gevel en/of interieur past. In al die gevallen heb je 2 keuzemogelijkheden:

 • OPTIE 1 = aluminium ramen schilderen: zijn je ramen nog in een goede staat? En isoleren ze nog meer dan voldoende? Als je weinig tot geen warmteverlies hebt via je aluminium ramen, volstaat in principe een schilderbeurt.
 • OPTIE 2 = aluminium ramen vervangen: is er meer aan de hand dan een ouderwetse kleur of sporen van roest? Heb je bv. oud dubbel glas dat niet goed isoleert? En wil je dubbele arbeidskosten vermijden als je later toch je ramen moet laten vervangen? Dan kies je beter voor nieuwe ramen.

Wat is voor mij de beste keuze? Een vakspecialist helpt je graag om die knoop door te hakken. Via onze offerteservice brengen we je gratis en vrijblijvend in contact met zowel ervaren schilders als gespecialiseerde plaatsers van aluminium ramen en deuren!

 

OPTIE 1 = aluminium ramen schilderen

aluminium ramen schilderen

Verkeren je raamprofielen nog in een goede staat? En heb je dubbele beglazing die goed isoleert? Dan is een schilderbeurt van je buitenschrijnwerk zeker mogelijk. Zo spaar je heel wat geld uit én je geeft je woning een andere, frisse uitstraling. Ook als je ramen niet langer passen bij je interieur is je aluminium kozijnen schilderen zeker het overwegen waard. Hieronder lees je er alles over!

 

Hoe aluminium ramen verven?

Aluminium kozijnen verven is minder vanzelfsprekend dan houten kozijnen verven. Er komen meer aandachtspunten bij kijken. Als je niet correct te werk gaat, loop je het risico dat de verf niet goed zal hechten. Een professionele schilder volgt altijd de volgende stappen:

 

 1. Alu ramen ontvetten en schuren

  Eerst zal een schilder je raamprofielen grondig reinigen en ontvetten. Daarna volgt een grondige schuurbeurt van het aluminium. Dat is essentieel om ervoor te zorgen dat de verf goed hecht. Hoe hard je moet schuren, verschilt per type aluminium.

 2. Speciale primer aanbrengen

  Als de randen zorgvuldig afgedekt zijn met afplaktape, is het tijd voor de grondlaag. Let op: bij aluminium moet het om een specifiek type primer gaan. Professionals werken doorgaans met een hechtingsprimer voor gladde ondergronden, op basis van bv. epoxy.

 3. Afwerkingslagen aanbrengen

  Is de primer goed opgedroogd? Dan schuurt een schilder de raamprofielen nog eens kort. Daarna brengt hij de afwerkingslagen aan. Vaak kiezen professionals voor een verfsoort op basis van polyurethaan. Die behoudt lang zijn kleur en glans. Voor de hoeken gebruikt hij een verfkwast en voor de langere delen een smalle verfroller.

 4. Afplaktape verwijderen

  Is de tweede verflaag aangebracht? Dan verwijdert een schilder de afplaktape als die laag nog nat is. Een kleine 2 weken na het aanbrengen van die laatste laag zijn je aluminium ramen volledig opgedroogd.

 

Belangrijke aandachtspunten

Overweeg je om zelf je metalen kozijnen te verven? Dan moet je goed rekening houden met enkele aandachtspunten voor een optimaal eindresultaat op lange termijn. We zetten kort een paar belangrijke factoren op een rij:

 

 • Type aluminium: de voorafgaande werken verschillen volgens het type aluminium. Zo moet je onbehandeld of gecoat aluminium slechts licht opschuren. Gaat het echter om geanodiseerd aluminium? Dan is er een gladde, harde oxidelaag waarop verf niet goed hecht. Daarom schuur je deze soort aluminium best mechanisch met een schuurschijf.
 • Roestplekken aanpakken: is er sprake van roest op je raamprofielen? Dan moet je die vlekken eerst zo goed mogelijk verwijderen met een speciale roestoplosser of met staalwol. Daarna behandel je het metaal best met een ontvetter op maat.
 • Correcte type verf: uiteraard mag je niet eender welk type verf gebruiken voor aluminium ramen. Voor de grondlaag is een tweecomponenten-primer op basis van epoxy het meest geschikt. Afhankelijk van het type aluminium kies je daarna voor een polyurethaanverf of een watergedragen acrylaatverf.
 • Overschilderbare dichtingen of niet: je gaat best na of de dichtingen tussen het glas en de profielen overschilderbaar zijn of niet. Is dat niet zo? Dan kan je nooit een mooi eindresultaat hebben. In dat geval is het dan ook nodig om de niet-overschilderbare silicone eerst te verwijderen en nieuwe dichtingen aan te brengen.

Zeker zijn van een optimaal eindresultaat? Doe dan een beroep op een ervaren schilder actief in je buurt. Om kosten te besparen, kan je bovendien meerdere schilderwerken combineren. Start hier je aanvraag!

 

Aluminium ramen schilderen: prijs

Schakel je een professionele schilder in voor je aluminium ramen? Voor dergelijke precieze schilderwerken werkt zo’n specialist meestal met een uurtarief. Afhankelijk van zijn ervaring gaat het om 35 à 50 euro per uur (incl. btw, verf en ander materiaal).

BELANGRIJK: is je woning ouder dan 10 jaar? Dan betaal je slechts 6% btw voor de schilderwerken in en aan je woning. Zo kan je de kosten behoorlijk drukken. Kom nu gratis in contact met schilders in je buurt!

 


OPTIE 2 = aluminium ramen vervangen

aluminium ramen verven

Het schilderen van aluminium ramen is zeker niet altijd de meest aangewezen oplossing. Zijn je raamprofielen bv. al meer dan 10 à 15 jaar oud? Heb je nog enkele beglazing of oud dubbel glas? En wil je zeker zijn van een lange levensduur van je buitenschrijnwerk? Dan laat je beter je metalen ramen vervangen. Dat kost meer, maar de voordelen op lange termijn zijn veel groter. Een woordje uitleg!

 

Hoe aluminium ramen vormgeven?

Kies je voor nieuwe aluminium ramen? Dan ben je zeker van een optimale isolatie en dito wooncomfort, een minimum aan onderhoud én een elegante, stijlvolle uitstraling. Bovendien bepaal je helemaal zelf hoe je nieuwe ramen eruit komen te zien. Je kan onder meer de volgende keuzes maken:

 

 1. Kleur van je raamprofielen

  Met aluminium ramen kies je uit een breed scala aan kleuren. Hou je van die typische steel-look? Dan kan je de ramen laten anodiseren in een chemisch bad. Daarnaast kan je voor eender welke andere tint kiezen door je profielen te laten poedercoaten. In dat geval zit je favoriete kleur in het metaal gebakken.

 2. Structuur en glansgraad van de ramen

  Naast de kleur zijn er nog enkele factoren bepalend voor de uiteindelijke uitstraling van je nieuwe ramen. Ga je bv. voor een ruwe, korrelige structuur of eerder voor gladde profielen? En hou je van geborsteld aluminium met de look van staal of eerder van blinkende raamkaders met een opvallende hoogglans? Het is allemaal mogelijk!

 3. Type ramen

  Bij de vervanging van je ramen denk je best ook goed na over het type dat je kiest. Volstaat bv. een goedkoper vast raam dat je niet kan openen? Of is het nodig om de ruimte extra te verluchten met een draaikiepraam? Of misschien wil je gaan voor een maximum aan daglicht en een panoramisch zicht met een schuifraam op maat? Een gespecialiseerd vakbedrijf geeft je hierover gericht advies.

 4. Type beglazing

  Nieuwe ramen bestaan tegenwoordig standaard uit hoogrendementsglas. Die beglazing isoleert maar liefst tot 3 keer beter dan gewoon dubbel glas. Bovendien bestaan er meerdere types isolatieglas, elk met hun eigen isolatiewaarde. Wil je zo energieneutraal mogelijk renoveren? Dan is driedubbel glas bv. de optie met de beste thermische isolatie.

 

Belangrijke aandachtspunten

Laat je je oude aluminium ramen volledig vervangen? Ook dan moet je rekening houden met enkele specifieke aandachtspunten. Bij zo’n project komt namelijk heel wat kijken. We zetten een paar belangrijke factoren op een rij:

 

 • Premies & financiële voordelen: nieuwe ramen zijn natuurlijk niet goedkoop, maar je drukt de kosten met meerdere financiële voordelen. Zo is er de Mijn VerbouwPremie voor hoogrendementsglas, de EPC-labelpremie, het verlaagde btw-tarief, … En uiteraard verdien je je investering op termijn terug door je lagere energiekosten.
 • Luchtdichte plaatsing: een gespecialiseerd vakbedrijf zorgt ervoor dat er geen warmteverlies is rond je ramen. Door bv. een luchtdichte afsluiting aan te brengen tussen de ramen en de binnenmuren met PUR-schuim. Ook de naden tussen de buitenmuren en de ramen dicht een expert met silicone.
 • Extra opties: bespreek zeker met je vakbedrijf welke extra opties je wooncomfort en veiligheid nog kunnen vergroten. Wil je bv. investeren in zonnewering voor je aluminium schuifraam? Of kiezen voor speciaal inbraakwerend dubbel glas? Vergelijk zeker de mogelijkheden van meerdere gespecialiseerde plaatsers actief in je buurt.
 • Onderhoud: met hoogwaardig, hedendaags aluminium blijft het onderhoud van je ramen beperkt tot het minimum. Zulke ramen zijn kleurvast en volledig roestvrij, waardoor herschilderen absoluut niet nodig is. Het volstaat al om je ramen 2 à 4 keer per jaar te reinigen met een lauw sopje en een neutraal reinigingsmiddel.

Meerdere vakbedrijven in je buurt vergelijken? Goed idee, zo maak je gegarandeerd de juiste keuze tegen een correcte prijs. Kom hier in contact met verschillende specialisten in ramen en deuren!

 

Aluminium ramen vervangen: prijs

De prijs van nieuwe aluminium ramen varieert van 600 à 1.500 euro per m² (excl. btw en incl. plaatsing). Die kosten hangen in grote mate af van de uitvoering, het merk, het vakbedrijf waarmee je samenwerkt, maar de grootste kostenbepaler is allicht het type raam. Een kort prijzenoverzicht:

Type aluminium raamGemiddelde prijs per m²
(excl. btw en incl. plaatsing)
Vast raam€ 600 - 900
Draaikiepraam/valraam€ 800 - 1.100
Schuifraam€ 1.350 - 1.500

Een totaalprijs voor jouw project? Zo’n prijs per m² blijft natuurlijk wat vaag. Daarom vraag je het best totaalprijzen aan bij meerdere vakspecialisten in je buurt. Zo vergelijk je niet alleen die kosten, maar ook hun aanbod, adviezen, uitvoertermijnen, … Vergelijk nu gratis meerdere vakbedrijven!

 

 

Offertes ontvangen: ramen/deuren vervangen of schilderen

Je ramen en/of deuren laten vervangen of schilderen? Kies voor een gespecialiseerd vakman en verzeker jezelf van een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde vakmannen