Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Schildersbenodigdheden

Zelf je woning voorzien van een likje verf? Dan heb je niet alleen de verf zelf, maar ook andere schildersbenodigdheden nodig. We bespreken de meest voorkomende materialen samen met hun kostprijs. Is zelf schilderen altijd goedkoper? En is het daarnaast ook de beste optie? Je ontdekt het in dit artikel!

Ga snel naar:
Welke schildersbenodigdheden aankopen?
Hoeveel kosten schildersbenodigdheden?
Waarom beter meteen een schilder inschakelen?

Vertrouw op een schilder in je buurt!

 

Welke schildersbenodigdheden aankopen?

schildersbenodigdheden

Moet je plafond dringend een nieuw likje verf krijgen? Wil je je buitenschrijnwerk opfrissen? Of is je interieur aan een make-over toe? Dan wil je misschien zelf aan de slag met verf en kwasten. Welke schildersbenodigdheden heb je allemaal nodig? We overlopen het voor jou:

 

1. Bij de voorbereidende werken

Mooi schilderwerk is niet alleen het resultaat van een vaste hand, maar ook van een goede voorbereiding. Wat heb je allemaal nodig?

 • Afdekfolie: om de objecten en materialen in de ruimte te beschermen, moet je alles goed afdekken. Dat kan met afplakfolie en -tape. De folie helpt je eenvoudig grote oppervlakken te beschermen zoals ramen en deuren.
 • Afplaktape: plinten, raam- en deurkozijnen, naden tussen 2 verschillende oppervlaktes, … beschermen? Dat kan met schilderstape. Er zijn talloze soorten tape op de markt (qua kleefkracht, kleur, toepassing, lengte, …). Onze tip? Zorg vooral dat je tape is aangepast aan de ondergrond.
 • Plamuur- en vulmiddelen: om de ondergrond schildersklaar te maken, moeten alle oneffenheden opgevuld zijn. Kies je vulmiddel op basis van je oppervlak, zoals houtvulmiddel, buitenvoeg reparatiepasta, betonscheurenvuller, overschilderbare kit, …
 • Verfkrabbers: dikke oude verf-, plak- of lijmresten verwijderen? Gebruik dan een verfkrabber. Die zijn er in verschillende soorten en maten. Afhankelijk van de ondergrond en het type vuil kies je het meest geschikte product.
 • Schuurpapier en -machines: met deze schildersbenodigdheden verwijder je oude verf zodat je er makkelijk overheen kan schilderen. Bovendien helpt schuren ook met het gebruiksklaar maken van de ondergrond: het zet de poriën open zodat de verf makkelijker kan hechten.
 • Aangepast reinigingsmiddel: voordat je begint met verven, moet je ondergrond stof- en vuilvrij zijn. Kies voor een kwalitatieve ontvetter. Dan kan de verf beter hechten, wat een mooi eindresultaat verzekert.

 

2. Tijdens het schilderen

Heb je oneffenheden opgevuld? Alles netjes ontvet en afgedekt? Dan is je ondergrond klaar om geschilderd te worden. Hiervoor heb je het volgende nodig:

 • Primer: cruciaal voor jouw schilderwerken is de grondlaag. Een goede primer voorkomt dat de ondergrond de verf opzuigt. Zo hecht de afwerklaag optimaal en zijn er geen kleurverschillen. Stem je primer goed af op het type ondergrond.
 • Verf: het aanbod aan verf is overweldigend. Zorg er dus voor dat je verf kiest die past bij je interieur en aangepast is aan het materiaal waarop je gaat verven. Onze tip? Bespaar niet op je verfkeuze. De samenstelling bepaalt namelijk sterk de kwaliteit van de verf.
 • Verfkwasten: kwalitatieve verfkwasten zijn cruciaal voor een mooi eindresultaat. Bepaalde kwasten zijn namelijk beter in een specifieke situatie. Platte borstels zijn bv. prima voor lak, lazuur of vernis, terwijl je met een ronde kwast goed details en kleine oppervlaktes kan verven.
 • Verfrollers: rollers zijn ideaal om grote oppervlaktes te schilderen. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende breedtes en materialen (bv. vachtroller, acrylroller, schuimroller, viltroller, …). Onze tip? Stem het type roller af op de samenstelling van je verf.
 • Roerstaaf: verf bestaat uit verschillende componenten die je voor gebruik eerst even goed moet doorroeren. Dat kan met een roerstaaf of -houtje.
 • Verfbakken en -roosters: verspreid je verf in lege verfblikken, strijkvaatjes of verfbakken zodat je de verschillende verfcomponenten goed kan mengen. Stem je verfemmer af op de breedte van je verfkwasten of -rollers om een goede opname van de verf te verzekeren.

 

3. Om jezelf te beschermen

Om jezelf tijdens het verven te beschermen, is aangepaste kledij nodig. We overlopen de mogelijkheden:

 • Overall: bescherm jezelf en je kledij tegen verfspatten met een overall. Er zijn zowel wegwerpmodellen als stoffen exemplaren beschikbaar. Ben jij iemand die frequent aan het schilderen gaat? Dan is een stoffen model een duurzamere keuze.
 • Handschoenen: vermijd dat je tientallen keren je handen moet wassen na het schilderen door de juiste werkhandschoenen te dragen. Ook binnen dit segment heb je de keuze uit latex werkhandschoenen of herbruikbare in nylon.
 • Mondmasker: bij bepaalde schilderwerken kunnen soms ongezonde stoffen vrijkomen. In dat geval is het beter om een mondmasker te dragen. Schilder je het plafond? Dan is het geen slecht idee om een veiligheidsbril op te zetten.

 

Hoe kies ik de beste benodigdheden voor mijn schilderwerken?

Verven vergt enige technische know-how en bovenal veel geduld. Voor een mooi egaal eindresultaat zijn kwalitatieve schildersbenodigdheden een must. Hoe maak je nu de beste keuze uit het uitgebreide aanbod aan materialen en gereedschappen? De vuistregel is: hou goed rekening met de ondergrond (hout, tegels, gyproc, …), de samenstelling van de verf (latex, acryl, …) en de omvang van de klus.

Schildersbenodigdheden kopen? Ga langs bij een een gespecialiseerde doe-het-zelfzaak of neem gewoon een kijkje in onze webshop!

 

Benieuwd naar de prijs voor professionele schildersbenodigdheden? Lees dan verder onder de foto:

schildersbenodigdheden groothandel

 

Hoeveel kosten schildersbenodigdheden?

De prijs voor schildersbenodigdheden hangt af van het type gereedschap, het merk en de kwaliteit. Hieronder vind je richtprijzen voor enkele van de belangrijkste categorieën:

CategoriePrijs (incl. btw)
AfdekkenAfplaktapeVanaf € 2 per stuk
AfdekfolieVanaf € 7 per verpakking
SchurenSchuurpapierVanaf € 2 per verpakking
SchuurmachineVanaf € 30 per stuk
ReinigenOntvetterVanaf € 6 per fles
SchilderenPrimerVanaf € 20 per liter
MuurverfVanaf € 18 per liter
Dekkende lakverfVanaf € 20 per liter
Latex gevelverfVanaf € 15 per liter
VerfkwastenVanaf € 4 per stuk
Verfrollers (+ houder)Vanaf € 10 per stuk
VerfbakjeVanaf € 7 per stuk

BELANGRIJK: dit zijn richtprijzen en kunnen in realiteit afwijken. Verfkwasten bijvoorbeeld, zijn er in allerlei formaten en met verschillende soorten haar. Dat maakt het complex om precieze prijzen weer te geven. Vind jouw schildersbenodigdheden online via onze webshop.

 

Is zelf schilderen altijd de goedkoopste optie?

Als je zelf schildert, moet je enkel de materialen betalen. Wil je een ervaren vakspecialist inschakelen? Dan betaal je al gauw tussen de € 35 à 50 per uur (excl. btw, incl. materialen). Onthoud wel dat samenwerken met een specialist ook heel wat voordelen met zich meebrengt. Welke dat allemaal zijn, lees je hieronder.

Liever meteen een schilder inschakelen? Dat kan. Ga naar ons contactformulier, vul jouw adres in en omschrijf de klus. Op basis van deze informatie brengen we jou in contact met verschillende experts actief in je regio. Start hier je aanvraag.

 

Waarom beter meteen een schilder inschakelen?

In de meeste gevallen is het beter om een professionele schilder in te schakelen in plaats van zelf de handen uit de mouwen te steken. Uiteraard betaal je dan zijn arbeidskosten, maar de voordelen van zo’n schilder rechtvaardigen die meerkost moeiteloos:

 • Advies op maat: wil je je woning een grondige make-over geven en alles opnieuw schilderen? Maar zoek je nog naar professioneel interieuradvies? Dan zit je goed bij een schilder. Dankzij zijn expertise heb je gegarandeerd het gewenste eindresultaat.
 • Professionele schildersbenodigdheden: waar jij misschien nog alle materialen moet verzamelen, heeft een specialist deze sowieso in huis. Bovendien werkt hij enkel met de beste producten op de markt, zonder daarbij jouw budget uit het oog te verliezen.
 • Vakkundige uitvoering: een professional biedt je niet alleen uitstekend advies, maar zorgt ook voor een deskundige uitvoering van de schilderwerken. Of het nu gaat over binnen- of buitenschilderwerken, hij weet precies hoe hij deze succesvol aanpakt.
 • Snel & efficiënt: vergeet niet dat er bij doe-het-zelven flink wat werk komt kijken: niet alleen alle schildersbenodigdheden kopen, maar ook afplakken, opschuren, primer aanbrengen, … Schilderwerken zijn erg tijdrovend en moet je afwisselen met je baan, je huishouden, … Een vakspecialist heeft deze klus al in enkele dagen geklaard. Snel, mooi en efficiënt.
 • Nette afwerking: is het schilderproject afgerond? Dan vertrekt je specialist pas wanneer alles netjes is opgeruimd. Zijn er tijdens de werken toch verfspatten ontstaan op ramen, plafonds of vloeren? Dan zie je er na zijn vertrek helemaal niets meer van.
 • Financiële voordelen: is je woning meer dan 10 jaar oud? En laat je de werken uitvoeren door een professional? Dan betaal je slechts 6% btw in plaats van 21% op alle materiaal- en arbeidskosten. Nog een interessant voordeel van samenwerken met een professional!

 

TIP: samenwerken met een expert en toch besparen? Het kan!

Ben je overtuigd van de vele troeven van een professionele schilder? Maar zoek je naar een manier om toch wat geld te besparen? Dan kan je o.a…

 • zelf voorbereidende werken uitvoeren zoals afplakken, de muren ontvetten, schuren, …
 • verschillende schilderwerken tegelijk laten uitvoeren. Sommige professionals hanteren een kortingstarief bij grote projecten.

Onze gouden besparingstip? Vergelijk meerdere offertes met elkaar! Daardoor krijg je niet alleen inzicht in de diverse kostprijzen, maar ook in de uitvoeringstermijnen, adviezen, materialen, … Zo maak je een goed geïnformeerde keuze. Interesse? Vul het onderstaande contactformulier in, vergelijk én bespaar!

 

 

Offertes voor schilderwerken ontvangen?

Kies voor een erkend schilder en verzeker jezelf van een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Professionele schilders