Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Vloer schilderen

Goed nieuws, je hoeft allerminst te investeren in een nieuwe, dure vloerbekleding als je de uitstraling van je vloer beu bent. In veel gevallen is je vloer schilderen al meer dan genoeg. Het is bovendien mogelijk om zowel betonvloeren, houten vloeren als tegelvloeren te schilderen. Hoe gaat een ervaren schilder te werk en waarmee houdt die vooral rekening? Je leest er meer over in dit artikel!

Ga snel naar:
Welke vloer schilderen?
Hoe vloer schilderen?
Vloer verven: kostprijs
Belangrijke aandachtspunten
Zelf schilderen of laten schilderen?
Ontvang vrijblijvend offertes

 

 

Wanneer is mijn vloer schilderen een goed idee?

Is je vloer een doorn in het oog geworden in de loop der jaren? En wil je graag je interieur in een nieuw kleedje steken met frisse, kraakverse kleuren? Dan is het zeker en vast een goed idee om je vloer te schilderen. Zo’n snelle renovatie is vooral ideaal als je de volgende puntjes kan afvinken:

 • Je vloer vertoont slechts kleine beschadigingen die vlot weg te werken zijn.
 • Je beschikt niet over het budget om je vloer uit te breken en een nieuw vloerpakket op te bouwen.
 • Je hebt geen zin in een lange, stoffige vloerrenovatie met veel breekwerken.
 • Je bent de huidige uitstraling van je vloer beu en wil een frisse wind door je interieur laten waaien.
 • Je wil je vloer op een budgetvriendelijke manier beschermen tegen slijtage.

LET OP: is je vloer zwaarder beschadigd? Of wil je ook je vloer isoleren langs boven? Dan is je vloer verven geen optie. Vraag zeker advies aan een binnenschilder om te kijken of een schilderbeurt voor jouw vloer aangewezen is. Kom gratis en vrijblijvend in contact met binnenschilders in je buurt!

vloer schilderen

 

Welke vloer schilderen?

Twijfel je of jouw vloer verven wel mogelijk is? En of je die ondergrond wel correct kan voorbereiden voor die klus? Geen zorgen, de meeste types vloeren kan je perfect schilderen met een prachtig en duurzaam eindresultaat voor vele jaren. Een kort woordje uitleg per type vloer:

 

1. Betonvloer schilderen

De grijze kleur van je betonvloer beu? Dan kan je die verven in een nieuwe tint naar wens. Zo geef je je vloer een compleet nieuwe look en achteraf is die ook eenvoudiger te reinigen. Let op: je betonvloer verven kan je pas doen als je eerst eventuele gaatjes en scheuren hebt laten wegwerken door een vakspecialist. Voor een optimaal eindresultaat moet je betonvloer namelijk eerst mooi egaal zijn.

Geschikte betonverf voor je vloer: polyurethaan-alkydverf, acrylverf, polyurethaanhars, …

 

2. Tegelvloer schilderen

Grote of kleine tegels, keramische tegels of uit natuursteen, donker of helder van kleur, …: elke tegelvloer kan je schilderen. Er bestaan namelijk specifieke vloerverven voor tegels die optimaal bestand zijn tegen slijtage, schokken, vet en vuil, … Let op: loszittende tegels moet je wel eerst laten herstellen voor je aan het verven begint. Ook beschadigde voegen moet je eerst repareren.

Geschikte vloertegel verf: speciale, watergedragen vloerverf, vaak met een polyurethaanbasis

 

3. Houten vloer schilderen

Zowel parket als laminaat verven is perfect mogelijk. Hoe je te werk gaat, hangt vooral af van de staat van het hout in kwestie. In veel gevallen zal je bv. eerst je houten vloer moeten schuren voor je met de verf aan de slag kan. Bij naakt hout kan je dan wel weer onmiddellijk starten met een grondlaag en 1 of meerdere afwerklagen. Eventuele gaatjes en kieren pak je best eerst aan met een specifiek vulmiddel voor hout.

Geschikte verf voor houten vloeren: slijtvaste lakverf voor houten vloeren, transparante beits of olie, …

 

TIP: vraag gratis advies aan een schilder in je buurt!

Naast houten, tegel- en betonvloeren kan je ook nog een gietvloer verven. Of wil je je badkamervloer verven? Elk project heeft zijn specifieke aandachtspunten, verfsoorten en -technieken, … Daarom is het aangeraden om je steeds goed te laten adviseren door een ervaren binnenschilder. Zo kom je achteraf niet voor onaangename verrassingen te staan.

Binnenschilders in je buurt contacteren? Dat kan volledig gratis, vrijblijvend en eenvoudig via onze offerteservice.

 

Hoe vloer schilderen?

Of je vloer volledig renoveren beter is dan je vloer schilderen? Met dat hardnekkige vooroordeel kunnen we alvast de vloer aanvegen. Ook met een schilderbeurt creëer je vlot een nieuwe uitstraling, maak je je vloer onderhoudsvriendelijk, bescherm je je vloerbekleding tegen schade, … Het succes van de klus staat of valt gewoon met de uitvoering. Hoewel die licht verschilt per type vloer volgt een vakspecialist doorgaans de volgende stappen:

 1. Vloer correct voorbereiden

  De voorbereiding is het halve werk. Het is een cliché, maar bij het schilderen van je vloer klopt het als een bus. Zo moeten tegels eerst grondig ontvet en zuiver zijn om te voorkomen dat de verf niet goed hecht. Ook hout en beton moet je grondig ontvetten. Daarnaast geldt voor elk type vloer dat je eventuele beschadigingen, kieren, gaatjes, … eerst moet herstellen.

 2. Plinten en muren afplakken

  Ga je onvoorzichtig te werk? Dan krijg je onvermijdelijk te maken met verfspatten. Daarom moet je je vloer eerst volledig vrijmaken en eventuele resterende meubels goed afdekken. Het is ook essentieel om je plinten en muren grondig af te plakken met brede schilderstape. Zo vermijd je dat je achteraf ook je binnenmuren mag overschilderen.

 3. Grondlaag aanbrengen

  Is je vloer gereinigd en mooi vlak? Dan is het tijd  voor de grondlaag of primer. Die verzekert een optimale hechting van de afwerkingslagen. Langs de randen kan je werken met een borstel en voor de grote oppervlakken is een lakrol beter geschikt. Respecteer zeker ook de aangegeven droogtijd op het etiket van je primer.

 4. Eindlagen aanbrengen

  De eindlaag kan je op dezelfde manier aanbrengen als de primer. Zeker bij het verven van een tegelvloer zijn minstens 2 afwerkingslagen nodig voor een optimaal, slijtvast en vetbestendig eindresultaat. De afplaktape verwijder je best als de verf aan het drogen is.

Zeker zijn van het meest optimale resultaat? Dan is het slim om een beroep te doen op de expertise van een binnenschilder. Die zorgt voor een ideale voorbereiding van je vloer en brengt de verflagen aan volgens de regels van de kunst. Ontvang vrijblijvend offertes van meerdere binnenschilders!

 

Vloer verven: kostprijs

De kostprijs van vloerverf loopt sterk uiteen, afhankelijk van het type en de kwaliteit. De prijzen beginnen vaak rond de 30 euro (incl. btw) voor een pot verf van 2,5 liter, maar die kunnen voor duurdere 2-componentenverf oplopen tot wel 120 euro (incl. btw). Schakel je een binnenschilder in? Dan kan die zijn kosten aanrekenen op 2 manieren:

 1. Tarief per uur (= kleinere oppervlakken): 35 à 45 euro per uur (excl. btw, incl. materialen)
 2. Tarief per m² (= grotere oppervlakken): 25 à 35 euro per m² (excl. btw, incl. materialen)

Benieuwd naar een totaalprijs? Dan vraag je best voorstellen aan bij meerdere binnenschilders. Die eindprijzen kunnen verschillen per schilder en hangen ook af van de nodige voorbereidingen, de moeilijkheidsgraad van de werken, … Door grondig te vergelijken, ben je zeker van kwalitatieve schilderwerken tegen een correcte, scherpe prijs. Start je aanvraag hier!

 

vloer verven

 

Belangrijke aandachtspunten

Laten we er geen doekjes om winden: een vloer schilderen is een prachtig project, maar enkel op voorwaarde dat alles volgens de regels van de kunst gebeurt. Bij eventuele fouten kan het eindresultaat dus flink tegenvallen. Met welke aandachtspunten moet je rekening houden bij zo’n klus? Enkele factoren op een rij:

 • Geschikte verfsoort voor het vloertype: voor de meeste vloeren volstaat een slijtvaste, watergedragen vloerverf op polyurethaanbasis. Toch zijn er afhankelijk van de vloersoort nog andere verfsoorten mogelijk. Zo kan je parket of laminaat verven met een transparante of dekkende beits, white- of greywash olie, … Ook een specifieke betonverf voor je vloer is een optie.
 • Correcte voorbereiding van de ondergrond: de duivel zit in de details. En bij het schilderen van een vloer is vooral een juiste voorbereiding van de ondergrond bepalend voor het eindresultaat. Zo moet je een laminaatvloer vaak eerst opschuren, maar zonder de toplaag te beschadigen. Anders is overschilderen niet meer mogelijk. Ook resterende naden en kieren zijn uit den boze.
 • Juiste verfkleur op maat van je interieur: het zou na zo’n precieze klus natuurlijk zonde zijn als de verfkleur niet de juiste blijkt. Daarom vraag je best advies aan een schilder. Welke tinten passen het best bij je interieur? Wil je de ruimte net groter doen lijken of primeert een warme, sfeervolle kleur die gezelligheid en intimiteit ademt? Dergelijke overwegingen spelen allemaal een rol!
 • Verf voldoende laten uitdrogen: hou er rekening mee dat vloerverf pas volledig droog en uitgehard is na 1 à 2 weken. Tot die tijd mag je de vloer dus zeker niet te veel belasten. Anders kan je schade toebrengen aan de vloerverf.

BELANGRIJK: een ervaren binnenschilder geeft je graag advies op maat over de meest geschikte verfsoort, verfkleur, … voor jouw vloer. Zo maak je gegarandeerd de juiste keuzes. Ontvang gratis advies op maat!

 

Zelf vloer schilderen of schilder inschakelen?

Heb je zelf de nodige schilderervaring? Dan kan je de arbeidskosten van een schilder uitsparen door zelf aan de slag te gaan. Wil je echter mogelijke fouten vermijden en jezelf ook de nodige tijd en moeite besparen? Dan is het beter om een beroep te doen op een binnenschilder in je buurt om je vloer te verven. Zo kan je sowieso rekenen op…

 • Advies op maat: een schilder analyseert eerst je vloer en gaat na welke voorbereidende werken nodig zijn. Op basis van die inspectie geeft hij dan advies over de meest geschikte aanpak, de meest aangewezen verfsoort en -kleur, …
 • Grondige voorbereiding: zijn er eerst herstellingswerkzaamheden nodig aan je vloer? Dan zal een vakspecialist die eerst voor z’n rekening nemen. Als je vloer eenmaal klaar is, reinigt hij die ook met speciale producten om zeker te zijn van een optimale hechting van de verflagen.
 • Correcte en vlotte uitvoering: het verven zelf gaat bij een schilder heel vlot. Hij beschikt over kwalitatief materiaal en heeft uiteraard de nodige ervaring. Dankzij dat snelle verloop van het schilderwerk vallen de arbeidskosten van zo’n binnenschilder ook best mee.
 • Juiste, kwalitatieve verf: een vakspecialist zorgt eerst en vooral voor het meest aangewezen type verf voor jouw vloer. Bovendien werkt hij enkel met topkwaliteit en kan hij deze verven ook verkrijgen aan scherpere prijzen dan particulieren.
 • Verlaagd btw-tarief: is je woning minstens 10 jaar oud? Dan betaal je slechts 6% btw op alle materiaal- en arbeidskosten voor het schilderen van je vloer. Dat scheelt een pak op je eindfactuur!

Op zoek naar een binnenschilder in je buurt? Die vind je snel en eenvoudig via onze offertedienst. Je moet enkel het onderstaande formulier invullen:

 

 

Offertes voor schilderwerken ontvangen?

Kies voor een erkend schilder en verzeker jezelf van een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Professionele schilders