Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Dakkapel schilderen: werkwijze & valkuilen

Wil je je dakkapel laten schilderen? Of er zelf aan beginnen? Wanneer je scheurtjes en blaasjes begint te zien op je dakkapel is het tijd om ze nog eens te verven. Maar wat houdt zo’n schilderklus op je dak allemaal in? In dit artikel lees je meer over de mogelijke valkuilen, de gemiddelde prijzen, belangrijke aandachtspunten, …

Ga snel naar:
Hoe een dakkapel schilderen?
Kosten dakkapel schilderen
Belangrijke aandachtspunten
Zelf schilderen of buitenschilder?
Vraag vrijblijvend offertes aan

 

 

Zelf je dakkapel schilderen: welke valkuilen?

Wanneer je zelf je dakkapel schildert, zijn er heel wat dingen die fout kunnen gaan. Wat zijn de meest voorkomende valkuilen? Een kort overzicht:

 • Werken in slecht weer: de meeste mensen schilderen in het voorjaar. Voor het beste resultaat schilder je in droog weer tussen 10 en 20°C met een maximale luchtvochtigheid van 75%. Bij een hogere luchtvochtigheid riskeer je dat de verf niet goed droogt en hecht. Dit is ook het geval bij te koude temperaturen. Bij te warm weer droogt je verf dan weer te snel. Dan krijgt je dakkapel misschien last van blaasjes en scheuren.
 • Geen veiligheidsmaatregelen treffen: wanneer je op je dak werkt, is dit sowieso een gevaarlijke taak. Een ladder gebruiken voor deze klus of gewoon op je dak klimmen is ten sterkste afgeraden. Gebruik een stelling en/of valbescherming.
 • Foute materialen kopen: je dakkapel schilderen is een klus die veel ervaring en expertise vergt. Vooral de staat en het materiaal van je dakkapel zijn hier belangrijk. Wanneer je dakkapel meer beschadigd is, zal je niet enkel moeten schilderen, maar ook misschien plamuren of kitten.
 • Te weinig kennis van zaken: het schilderen van je dakkapel vereist wat voorbereiding. Deze schilderwerken moeten ook goed verlopen om een degelijk resultaat te krijgen. Als er schade aanwezig is, moet je die eerst herstellen. Je moet naast verven dus ook wat afweten van herstelwerken. Afhankelijk van het materiaal van je dakkapel moet je ook anders te werk gaan.

Een professionele buitenschilder inschakelen? Zelf op je dak klimmen om te schilderen is een gevaarlijke klus die je best aan een vakexpert overlaat. Op zoek naar een betrouwbare schilder voor je dakkapel? Vraag nu vrijblijvend meerdere offertes aan!

dakkapel schilderen

 

Dakkapel schilderen: een stappenplan

Je dakkapel regelmatig onderhouden en laten schilderen is belangrijk. Het ziet er niet enkel goed uit, maar ook verleng je de levensduur van je dakopbouw. Zo voorkom je ergere problemen en bescherm je deze constructie tegen vocht, schimmel, houtrot, insecten, barsten, roest en vervorming. Maar wat houdt het schilderen van een dakkapel in? We lijsten de nodige stappen hieronder op:

 

 1. Herstellen van dakkapel (indien nodig)

  De buitenschilder zal eerst je dak analyseren. Dit doet hij door een steiger op te stellen en te kijken naar de staat van je dakkapel. Na het schoonmaken zal de schilder de nodige herstellingen doen aan je dakkapel (bv. kitten of plamuren rondom de vensters).

 2. Materiaalkeuze maken

  Afhankelijk van het materiaal van je dakkapel zal er andere verf nodig zijn. Een expert begint met een primer (bij een houten dakkapel is dit niet altijd nodig). Bij aluminium of kunststof dakkapellen let hij extra op. Deze ondergronden hebben een speciale primer nodig. Hierna volgt een dekkende verf of beits en daarna een lak. Goed verfmateriaal, tape voor de ramen, steiger en/of valbescherming heeft de buitenschilder ook allemaal mee.

 3. Voorbereiden van dakkapel

  Afhankelijk van de staat en het materiaal van je dakkapel, zal de expert besluiten welke voorbereiding nodig is. Denk hier aan ontvetten, schuren en een primer aanbrengen.

 4. Schilderen dakkapel

  Nu kan de schilder beginnen aan het echte werk: de grondlaag en lak aanbrengen op jouw dakkapel. Zo is jouw dakopbouw weer 5 jaar of meer optimaal beschermd.

TIP: de meeste mensen stellen een buitenschilder aan in het voorjaar of de zomer, maar dit kan ook goedkoper tijdens de winter! De expert kan zelf uitmaken wanneer het weer goed genoeg is om deze werken uit te voeren.

 

Prijs dakkapel laten schilderen

Wat zou het schilderen van je dakkapel kosten? Gemiddeld komt de prijs neer op € 30 à 45 per m² (excl. btw, incl. materiaal + reiniging). De uiteindelijke kostprijs hangt natuurlijk af van hoe groot je dakkapel is en of er meerdere dakkapellen een schilderbeurt nodig hebben.

Wil je een exacte prijsofferte? Dan zit je hier goed! Via onze offerteservice vergelijk je gratis 2 à 3 experts in jouw buurt op vlak van prijs, advies, termijn, etc. Start hier jouw aanvraag.

 

dakkapel

 

Belangrijke aandachtspunten

Wat komt er allemaal kijken bij het onderhouden van je dakkapel? Hoe houd je je dakkapel zo lang mogelijk in goede staat? Hier zijn enkele belangrijke aandachtspunten opgesomd:

 

 • Merk je scheurtjes of blaasjes op of begint de verf te verkleuren? Dan is het tijd om je buitenschilderwerk te vernieuwen.
 • Gemiddeld laat je je buitenschilderwerk om de 5 jaar vernieuwen. Dit doe je om problemen te voorkomen zoals vocht, houtrot, schimmel, barsten en zelfs insecten bij houten constructies. Bij aluminium dakkapellen kan je ook te maken krijgen met roest en vervorming.
 • Je reinigt je dakkapel best 1 keer per jaar met een zachte vochtige doek. Indien nodig kan je ook een neutraal reinigingsmiddel gebruiken voor deze klus.
 • De beste periode om buitenschilderwerken uit te voeren, is tussen eind maart en eind september. Tijdens deze maanden zijn de temperatuur en de luchtvochtigheid meestal geschikt om te verven.

 

Zelf dakkapel schilderen of buitenschilder inschakelen?

Heb je al wat schilderervaring? Dan kan je eventueel zelf je dakkapel verven, maar let vooral op je veiligheid. Hou ook in het achterhoofd dat je mogelijk niet de beste resultaten krijgt. Waar kies je voor als je een buitenschilder aanstelt? De grootste voordelen op een rij:

 

 • Advies op maat: niet zeker hoe te beginnen of wat te doen als er iets fout gaat? Een expert weet altijd waar hij aan begint. Passend advies en de beste werkwijze zitten al in het pakketje van een buitenschilder inhuren.
 • Snelle en veilige uitvoering: je moet enkel je buitenschilder inschakelen, hij regelt de rest. Je moet jezelf niet in gevaar brengen door zelf op je dak te klimmen. Hiernaast krijg je ook meteen garantie op een goed eindresultaat.
 • Verlaagd btw-tarief (als je huis 10 jaar of ouder is): voor alle materialen en de arbeidsuren betaal je maar 6% btw. Als je zelf alles aankoopt, zal je standaard 21% btw betalen.
 • Geen gedoe: je moet niet zelf voor al het materiaal zorgen. De expert zorgt voor de verf, herstellingsmaterialen, steigers, etc. Hiernaast moet je geen uren opzoekwerk doen om zeker te zijn dat je alles juist aanpakt. Je kan gewoon vertrouwen op de buitenschilder.

CONCLUSIE: loont doe-het-zelven de moeite? Zelf je dakkapel verven is een complexe klus met veel valkuilen. Bovendien zijn dakwerken ook gevaarlijk om zelf uit te voeren. Met een buitenschilder ben je zeker van een snelle, correcte uitvoering.

 

Een buitenschilder inschakelen om jouw dakkapel te schilderen?

Het is altijd slim om meerdere experts te vergelijken. Zo zie je welke prijs, uitvoeringstermijn en advies het beste bij jou past. Hieronder vind je ons offerteformulier voor meerdere vrijblijvende offertes:

 

 

Offertes voor schilderwerken ontvangen?

Kies voor een erkend schilder en verzeker jezelf van een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Professionele schilders