Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Prijs schilderwerken 2024

Door je schilderwerken uit te besteden aan een specialist, ben je zeker van een professioneel resultaat. Maar wat kost een schilder precies? Hanteert een schilder doorgaans een uurtarief of een prijs per m²? En hoe kan je besparen op de prijs voor jouw schilderwerken? Je leest het hier.

Benieuwd naar een prijs en advies voor schilderwerken op maat van uw situatie?
✓ Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan bij professionele schilders.

 

Ga snel naar:
Gemiddelde prijs schilder
Prijs binnenschilderwerk
Prijs buitenschilderwerk
Hoe besparen op schilderwerken?
Vergelijk offertes van meerdere schilders

Hoeveel kost een schilder per uur & per m² in 2024

De kostprijs van een schilder kan berekend worden op twee manieren. Ofwel betaal je een vaste prijs per m2, ofwel betaal je een vaste prijs per uur. Gaat het bij de schilderwerken om grote oppervlaktes, dan hanteert de schilder hoogstwaarschijnlijk een prijs per m2. Gaat het meer om precisiewerk, zoals het verven van ramen, dan is de kans groter dat een schilder een prijs per uur aanrekent.

 • Prijs schilder per uur: het uurtarief van een schilder bedraagt gemiddeld € 35 à 40 voor binnenschilderwerk en € 40 à 50 voor buitenschilderwerk (incl. materiaal, excl. btw en verf).
 • Prijs schilder per m²: per m² bedragen de kosten gemiddeld € 30 à 35 voor binnenschilderwerk en € 35 à 40 voor buitenschilderwerk (incl. materiaal, excl. btw).

 

Welke factoren bepalen de prijs van schilderwerken?

De prijs van schilderwerken is niet alleen afhankelijk van het te schilderen oppervlak, maar ook van de gebruikte verf en eventuele bijkomende kosten:

 • Verplaatsingskosten: de kosten die een schilder aanrekent voor de verplaatsing. Hoe verder de schilder van de werkplaats woont, hoe hoger de prijs zal zijn.
 • Materiaalkosten: de kost voor de gebruikte materialen (bv. verfborstels, afplaktape, …).
 • Verftechnieken: voor speciale effecten maakt een schilder gebruik van specifieke verftechnieken. Dit vergt een bepaalde expertise, wat de kosten voor het schilderwerk kan opdrijven.
 • Huur stelling en veiligheidsmateriaal: dat is het geval wanneer de schilderwerken zich op een hoogte bevinden, bijvoorbeeld bij het schilderen van een gevel. Het is ook mogelijk dat de schilder dit niet opneemt als aparte kostenpost, maar een hogere prijs per uur of per m² hanteert.
 • Voorbehandeling: kosten die verbonden zijn aan het voorbehandelen van bijvoorbeeld muren of plafonds. Het aanbrengen van een fixeermiddel om het afschilferen van de verf achteraf te voorkomen, het afplakken van randen of plinten, … zijn daar voorbeelden van.

 

Prijs schilderwerken binnen

Kosten schilderwerk binnen

Bij binnenschilderwerken zijn totaalprijzen minder gangbaar. Meestal wordt de prijs berekend per uur of per m2. We geven enkele voorbeelden.

 

Gemiddelde richtprijs binnenschilderwerken

Type schilderwerkenPrijs schilderwerk binnen (excl. btw)
Muren & plafonds€15 à €20 per m2
Kozijnen van ramen en deuren€6 à €8 per meter
Trappen€15 à €20 per trede
Vloer€ 25 à 35 per m²
Behangen€ 35 à 40 per uur

Buitenschilderwerk kosten

Buitenschilderwerk zorgt er niet alleen voor dat je woning er mooi blijft uitzien, maar heeft ook een beschermende functie. De kosten van schilderwerk buiten worden meestal berekend volgens een totaalprijs.

Buitenschilderwerken kunnen namelijk verschillende dingen omvatten zoals het schilderen van een gevel, de ramen, een dakkapel, voordeur, … Het is daarbij voordelig als de schilder verschillende to-do’s samen kan uitvoeren. De totaalprijs die daaraan gekoppeld wordt zal namelijk goedkoper zijn dan het laten uitvoeren van alle werken afzonderlijk.

Bij een totaalprijs van buitenschilderwerken worden de kosten meestal bepaald per huistype, rekening houdend met de grootte en staat van de woning. We geven enkele voorbeelden van totaalprijzen.

 

Gemiddelde richtprijs buitenschilderwerken

Type woningPrijs schilderwerk buiten (excl. btw)
Buitendeur€ 60 à 80 per deur / € 35 à 40 per uur
Kozijnen€ 6 à 8 per meter
Buitenmuren / gevel€ 20 à 40 per m²
Appartement€ 800 à 2.500
Tussenwoning€ 1.000 à 2.000
Hoekwoning € 1.500 à 3.000
Vrijstaande woning € 4.000 à 12.000

Besparingstips schilderwerken

Schilderwerken laten uitvoeren door een professionele schilder is misschien niet goedkoop, maar je bent zo wel verzekerd van een vakkundige uitvoering. Hieronder vind je alvast enkele tips om te besparen op de prijs voor schilderwerken:

 1. Voer voorbereidende werken zelf uit

  Het spaart een schilder heel wat werk en jou heel wat geld als je zelf de voorbereidende werken uitvoert. Het kan dan gaan om het verwijderen van de oude verflaag of het ontvetten of schuren van de ondergrond. Indien de ondergrond beschadigd is, kan je deze eventueel ook zelf repareren.

 2. Maak gebruik van het verlaagd btw-tarief

  In Vlaanderen geldt er een verlaagd btw-tarief van 6% voor renovatiewerken, waaronder ook binnen- en buitenschilderwerken. Het verlaagde btw-tarief is daarbij alleen van toepassing op privéwoningen van minstens 10 jaar oud.

 3. Onderhoud tijdig je schilderwerk

  door tijdig je schilderwerk te laten onderhouden (bv. houten ramen schilderen), zal je minder snel herstellingen moeten uitvoeren en zullen de schilderwerken ook minder tijd in beslag nemen.

 4. Laat meerdere schilderwerken samen uitvoeren

  heb je verschillende schilderwerken op de planning staan? Dan is het voordeliger als de schilder deze samen kan uitvoeren. De totaalprijs zal namelijk goedkoper zijn dan wanneer je alle werken afzonderlijk laat uitvoeren.

 5. Schakel een winterschilder in

  Naar gewoonte heeft een schilder tijdens de wintermaanden minder werk. Vandaar dat heel wat schilders tijdens deze periode kortingen aanbieden om toch voldoende werk binnen te halen. Het loont dus steeds de moeite om hiernaar te informeren.

 6. Vergelijk prijzen en offertes

  Door grondig offertes te vergelijken van verschillende schilders, kan je al snel enkele tientallen euro’s besparen. Tip: via onze offerteservice kom je in contact met meerdere schilders in jouw regio. Vul hieronder het offerteformulier in, ontvang prijzen en advies op maat en bespaar op de kosten voor jouw schilderwerk:

 

Offertes voor schilderwerken ontvangen?

Kies voor een erkend schilder en verzeker jezelf van een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Professionele schilders