Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Voordeur schilderen: stappenplan + tips!

Je voordeur is duidelijk 1 van de visitekaartjes van je woning. Is jouw buitendeur intussen verkleurd, verweerd, …? Dan is het schilderen van je voordeur zeker een goed idee. Dat komt veel goedkoper uit dan een nieuwe voordeur te laten plaatsen. Maar hoe ga je precies te werk? Welke tips hou je best in je achterhoofd en wanneer is het beter om een professionele schilder in te schakelen? Je leest het hier!

Ga snel naar:
Hoe mijn voordeur schilderen?
Voordeur schilderen: enkele tips
Voordeur schilderen: prijs
Zelf verven of schilder inschakelen?
Ontvang vrijblijvend meerdere offertes

 

 

Voordeur verven: uit welk materiaal bestaat je deur?

Bij het verven van een buitendeur denken we onmiddellijk aan hout, maar ook andere materialen als kunststof en aluminium kan je wel degelijk (laten) overschilderen. Een kort woordje uitleg:

 • Houten voordeur schilderen: gemiddeld na 5 jaar heeft houten buitenschrijnwerk een nieuw likje verf nodig. Dat kan een dekkende lakverf op waterbasis zijn, maar ook een beits of olie. Alles hangt af van het type hout van je buitendeur, eerdere behandelingen met verf of beits, …
 • Kunststof voordeur schilderen: oudere PVC deuren zijn minder kleurvast dan de huidige exemplaren. Is jouw kunststof voordeur in de loop van de jaren verkleurd? Dan is het in bepaalde gevallen mogelijk om die te overschilderen. Alleen vergt dat uiteraard een andere hechtingsprimer en lakverf dan bij een houten buitendeur.
 • Aluminium voordeur schilderen: ouder en minder kwalitatief aluminium kan krassen en roestplekken vertonen, verkleuren, … Hier is een hechtingsprimer voor gladde ondergronden op basis van epoxy nodig. Voor de afwerking kan je kiezen uit een lakverf op basis van polyurethaan of een watergedragen acrylaatverf. Veel hangt af van het type aluminium van je voordeur.

BELANGRIJK: wil je je volledige buitenschrijnwerk laten verven? En heb je geen tijd voor zo’n klus? Dan kan je altijd een ervaren schilder actief in je buurt inschakelen. Die vind je snel en eenvoudig via de gratis offerteservice van Solvari!

voordeur schilderen

 

Hoe mijn voordeur schilderen?

Kunststof en aluminium voordeuren schilderen is mogelijk, maar het is duidelijk minder vanzelfsprekend dan houten buitendeuren. Voor een optimaal eindresultaat schakel je daarom beter een professionele schilder in die ervaring heeft met deze materialen. Heb je een houten voordeur? Dan kan je met het onderstaande stappenplan ook gerust zelf aan de slag:

 

 1. Voordeur ontvetten en opschuren

  De eerste stap is het reinigen en ontvetten van je buitendeur. Dat laatste kan bv. met een ammoniakoplossing. Na dat ontvetten schuur je de deur lichtjes op om een goede hechting met de verf te verzekeren. Let op: je mag niet eerst schuren en dan pas schoonmaken. Anders schuur je al het vuil in de groeven van het hout.

 2. Kleine beschadigingen repareren

  Na deze fase is het tijd om je buitendeur te checken op mogelijke beschadigingen. Zijn er bv. diepe krassen? Is er ergens houtrot aanwezig? Zulke schade kan je wegwerken en repareren met een houtvuller/plamuur op maat.

 3. Grondverf aanbrengen

  Gaat het om een houtolie of beits? Dan heb je geen primer nodig. Bij een dekkende lakverf is dat wel het geval. Eén grondlaag volstaat doorgaans om een goede hechting te garanderen met deze afwerkingslagen. Zorg zeker ook dat je de juiste houtprimer kiest voor jouw buitendeur.

 4. Afwerkingslagen aanbrengen

  Ten slotte is het tijd voor de definitieve verflagen voor je buitendeur. Behoud je graag de houtstructuur van je buitenschrijnwerk? Dan is een transparante beits de beste keuze. Steek je je deur graag in een ander kleurtje? Dan werk je beter met een acryl- of alkydverf op waterbasis. Voor een optimaal resultaat zijn zeker 2 eindlagen nodig.

 

Voordeur schilderen: enkele tips

Zelf je voordeur verven: het lijkt een simpel klusje. Maar de duivel zit zoals altijd in de details. Wil je zeker zijn van een prachtig eindresultaat voor vele jaren? Dan moet je goed rekening houden met enkele belangrijke aandachtspunten. We geven je graag een paar tips mee:

 

 • Wacht de juiste weersomstandigheden af: buiten schilderen doe je niet in eender welk weer. Je wacht het best tot de omstandigheden optimaal zijn. Dat betekent een buitentemperatuur tussen 10 à 20° C, een luchtvochtigheid tussen de 60 en 70%, … Schilder ook niet in de volle zon. Anders droogt je verf te snel uit.
 • Denk goed na of je wil schilderen of beitsen: je kan je buitendeur op verschillende manieren onderhouden en verfraaien. Hou je van die typische houttekening? Dan is een olie of transparante beits ideaal om je houten deur er weer als nieuw te laten uitzien. Liever een nieuwe kleur? Dan werk je beter met een dekkende lakverf voor houten deuren.
 • Kies de juiste kleur voor jouw voordeur: voor een passende kleur voor je buitendeur moet je rekening houden met meerdere factoren. Welke tint hebben je raamprofielen? Hoe is je deur gepositioneerd ten opzichte van het zonlicht? Laat je je deur matchen met je garagepoort of niet? Een buitenschilder kan je altijd adviseren over de meest geschikte kleuren voor jouw buitenschrijnwerk.
 • Besteed voldoende tijd aan de voorbereiding: bij het schilderen van je voordeur ga je beter niet haastig te werk. Verwijder je bv. eventueel houtrot onvoldoende? Dan kan het hout verder rotten en ook op termijn andere delen van je deur aantasten. Ook door onvoldoende te schuren werk je mogelijke krassen en oppervlakkige schade niet helemaal weg. Neem dus je tijd vooraleer je een kwast of roller ter hand neemt.
 • Investeer in kwalitatieve verf, kwasten, rollers, …: door zelf te schilderen, betaal je geen arbeidskosten van een professionele schilder. Dat uitgespaarde budget gebruik je best voor hoogwaardige verf en ander schildermateriaal. Voor een langdurig mooi eindresultaat zijn schildersbenodigdheden van topkwaliteit erg belangrijk.

 

Voordeur schilderen: prijs

Hoeveel je precies betaalt voor het verven van je voordeur? Dat hangt in eerste instantie af van je keuze om te doe-het-zelven of een ervaren professional in te schakelen. We zetten de kosten voor deze beide opties kort op een rij:

 

1. Prijs zelf je voordeur schilderen

Stroop je zelf de mouwen op? Dan betaal je uiteraard enkel voor je schildersmateriaal in een doe-het-zelfzaak. Gemiddeld mag je rekenen op de volgende prijzen:

 • Dekkende lakverf op waterbasis: vanaf ongeveer 50 euro (incl. btw) voor een pot van 2,5 liter
 • Transparante of dekkende beits: vanaf ongeveer 20 euro (incl. btw) voor een pot van 1 liter
 • Houtprimer: vanaf ongeveer 25 euro (incl. btw) voor een pot van 2,5 liter

Schildersbenodigdheden kopen? Neem dan zeker een kijkje in het uitgebreide aanbod via onze webshop!

 

2. Prijs voordeur laten schilderen

Weinig kaas gegeten van schilderwerken? Of je wil ook nog ander buitenschilderwerk laten uitvoeren? Dan loont het zeker om een beroep te doen op een professional. Voor kleinere oppervlaktes hanteert zo’n schilder vaak een uurtarief van € 40 à 50 per uur (excl. btw, incl. materiaal). Gaat het om grotere oppervlakken? Dan zal het eerder gaan om een prijs per vierkante meter: 35 à 45 per m² (excl. btw, incl. materiaal). Veel hangt dus af van de totale omvang van jouw project.

Op zoek naar ervaren schilders actief in jouw buurt? Die vind je snel en eenvoudig via de offerteservice van Solvari. Zo kan je bovendien hun prijzen, adviezen, … vergelijken. Start je aanvraag hier!

 

voordeur verven

 

Zelf voordeur verven of schilder inschakelen?

Heb je een houten voordeur die nog in een goede staat is? En ben je voldoende handig? Dan is het zeker een goed idee om die zelf te verven. Op voorwaarde dat je rekening houdt met de belangrijkste aandachtspunten natuurlijk.

Heb je geen zin of tijd om zelf aan de slag te gaan? Of wil je ook je ramen, tuinhuis, tuinmuren, … laten verven? Voor grotere schilderklussen is het zeker aangeraden om een professionele schilder in te schakelen. Zo ben je 100% zeker van…

 

 • Gericht advies voor jouw schilderwerken: welke voorbereidende werken zijn nodig aan jouw buitenschrijnwerk? Welke kleuren passen het best? En welke verfsoorten zijn het meest geschikt voor jouw project? Een ervaren schilder geeft je gericht advies voor een geslaagd project.
 • Correcte, propere en snelle uitvoering: dankzij zijn jarenlange ervaring en expertise voert een vakspecialist jouw schilderwerken uit volgens de regels van de kunst. En daar stopt het natuurlijk niet… Zo’n professional werkt ook proper en de schilderwerken gaan snel vooruit.
 • Enkel producten van topkwaliteit: schakel je een ervaren schilder in? Dan mag je er zeker van zijn dat die werkt met hoogwaardige verf en kwalitatief materiaal. Dat is essentieel met het oog op duurzaam schilderwerk waar je jarenlang van kan genieten.
 • Verlaagd btw-tarief: voor buitenschilderwerk aan je woning zelf krijg je het verlaagde btw-tarief van 6% in plaats van 21%. En dat zowel voor de arbeids- als alle materiaalkosten. Dat scheelt een behoorlijk stuk op je factuur. Je woning moet wel minstens 10 jaar oud zijn.

Prijzen van meerdere schilders vergelijken? Geen probleem, vul gewoon het onderstaande offerteformulier in en binnen een paar werkdagen nemen meerdere schilders contact met je op om jouw project te bespreken:

 

 

Offertes ontvangen: ramen/deuren vervangen of schilderen

Je ramen en/of deuren laten vervangen of schilderen? Kies voor een gespecialiseerd vakman en verzeker jezelf van een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde vakmannen