Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Woonkamer schilderen

Is je woonkamer toe aan een nieuwe look? Of kamp je met verkleuringen, barstjes of oneffenheden op je binnenmuren die je graag wil wegwerken? Dan kan je je woonkamer schilderen. Maar welke kleur kies je nu best? Wat kost het om je woonkamer te laten schilderen door een vakman? En waar moet je zeker op letten wanneer je zelf gaat schilderen? Je leest het hier.

Ga snel naar:
Tips kleur kiezen woonkamer
Kosten woonkamer schilderen
Aandachtspunten verven woonkamer
Zelf schilderen of schilder inschakelen?
Woonkamer verven: inspiratie
Vergelijk vrijblijvend offertes

 

 

Woonkamer verven: welke kleur?

De belangrijkste keuze die je moet maken wanneer je je woonkamer wil verven is de verfkleur. Je maakt best een doordachte keuze over wat je in welke kleur schildert, want je brengt veel tijd door in de woonkamer. We sommen hieronder enkele mogelijke kleuren op voor het verven van je living:

 • Wit: dit is een neutrale kleur die zowat bij elk interieur en elke stijl past. Witte muren zorgen ervoor dat je woonkamer erg ruim oogt. Het is bovendien ideaal te combineren met een accentmuur of opvallende meubels.
 • Aardetinten: kleuren zoals bruin, terracotta, beige, zand, zacht groen of geel geven een rustgevend gevoel aan je woonkamer. Ze zien er warm uit en hebben een zuiderse uitstraling. De verschillende aardekleuren zijn ook goed met elkaar te combineren.
 • Pasteltinten: voor een zomerse en fleurige sfeer in je woonkamer kan je ook kiezen voor pastelkleuren zoals lichtgrijs, zachtblauw, lindegroen, vanillegeel… Muren met pastelkleuren combineer je best met een opvallend interieur omdat ze zelf niet zo veel aandacht trekken.
 • Felle kleuren: hou je van fellere kleuren? Dan kan je best 1 of 2 muren in een opvallende kleur verven. Voor de andere muren kies je dan een neutralere kleur zoals wit om de rust in je woonkamer te behouden. Felle kleuren kunnen namelijk een sterk effect hebben.
 • Donkere kleuren: tot slot kan je ook kiezen voor donkere tinten in je woonkamer. Deze creëren een stijlvolle en iets luxueuzere look. Een woonkamer met donkere kleuren is doorgaans ook gezellig en is goed te combineren met een aansluitende ruimte in een lichte kleur.

Welke kleur kies ik het best? Dat hangt grotendeels af van jouw voorkeuren en wensen. Een specialist kan je verder informeren over de mogelijkheden en geeft je advies op maat over de meest geschikte kleur voor jouw woonkamer. Vergelijk offertes van binnenschilders in jouw buurt.

schilderen woonkamer

 

Tips voor kleur kiezen in de woonkamer

De kleur van je woonkamer bepaalt in grote mate de uitstraling ervan en elke kleur zal een ander effect hebben. We geven daarom graag enkele tips om een juiste keuze te maken.

 

1. Hou rekening met het ruimtelijke effect van kleuren

Kleuren kunnen je ruimte optisch kleiner, groter, lager, hoger… doen lijken. Zo krijg je met een plafond en muren in eenzelfde lichte kleur het gevoel dat je woonkamer groter is. Heb je vrij hoge muren die soms ongezellig aanvoelen? Dan kan je de woonkamer lager doen lijken door het plafond in een donkere kleur te schilderen. Heb je dan weer net een laag plafond dat je hoger wil doen lijken? Dan kan je je plafond een lichtere kleur geven dan je muren.

 

2. Gebruik accentmuren

Accentmuren zijn ideaal om een bepaalde muur te doen opvallen of een fellere kleur te verwerken in je woonkamer. Durf daarom zeker experimenteren met verschillende kleuren en kleurencombinaties. Een accentmuur schilderen met fellere kleuren is bovendien ideaal om een volledig wit of aardkleurig interieur te doorbreken. Je woonkamer schilderen in 2 kleuren heeft daarbij een verrassend en verfrissend effect.

 

3. Kies de juiste kleur voor de juiste muur

Als je kleuren combineert, denk je best ook even na over welke kleur je kiest om welke muur te schilderen in je woonkamer. Een accentmuur met een fellere kleur is bv. bij voorkeur de muur achter je zetel. Zo hoef je er niet altijd voor lange tijd op te kijken, maar blijft de kleur toch subtiel aanwezig. Heb je in je woonkamer een muur met ramen? Dan schilder je deze best in een iets neutralere en lichte kleur. Zo zullen de verschillende muren en kleuren in de ruimte elkaar versterken.

 

4. Durf kleuren te combineren

Tot slot raden we ook aan om kleuren te durven combineren en ermee te experimenteren. Je kan bv. je muren schilderen in verschillende kleuren die naast elkaar op de kleurenwaaier liggen. Zo stralen je muren rust en harmonie uit. Mag het wat gedurfder? Kies dan voor kleuren die net tegenover elkaar staan op de kleurenwaaier. Een schilder kan je advies geven over welke kleuren goed te combineren zijn en wat de beste kleur is om elke muur te schilderen in je woonkamer.

 

Ontvang advies op maat over de beste kleur voor jouw woonkamer

Ben je nog niet helemaal zeker wat nu de beste kleur is voor jouw woonkamer? Of twijfel je of 2 kleuren wel goed bij elkaar passen? Een schilder kan je advies op maat geven over geschikte combinaties en het effect ervan op de ruimte. Daarbij houdt deze altijd rekening met jouw wensen, voorkeuren en interieur.

Vergelijk meerdere adviezen! Via onze offerteservice brengen we je in contact met verschillende schilders zodat je meerdere adviezen kan vergelijken. Start je aanvraag hier.

 

Woonkamer schilderen: kosten

De kostprijs om je woonkamer te laten schilderen hangt af van de oppervlakte van je muren, deuren, ramen en plafond, de gekozen verf, de voorbereiding van je muren… We bekijken hieronder de prijs om zelf je woonkamer te schilderen en de kosten om deze te laten schilderen door een professionele schilder.

 

1. Kosten zelf woonkamer schilderen

Met wat ervaring en kennis kan je zelf je woonkamer verven. Als je deze klus uitvoert, moet je ook zelf je verf en het nodige schildermateriaal kopen. Voor verf betaal je gemiddeld tussen € 5 en 15 per m² (incl. btw). Daarbij komen dus nog de kosten voor een verfroller- en bak, kwasten, schilderstape, afdekdoeken of plastic… Daartegenover staat wel dat je bespaart op arbeidskosten.

 

2. Kosten woonkamer laten schilderen

Laat je je woonkamer schilderen door een professional? Dan zal deze altijd het nodige materiaal voorzien en betaal je gemiddeld € 10 à 40 per m² (excl. btw). Die kosten verschillen wel afhankelijk van wat je schildert. Een overzicht:

Type schilderwerkGemiddelde prijs (excl. btw, incl. arbeidskosten)
Muren€ 15 à 20 per m²
Plafond€ 10 à 20 per m²
Ramen€ 15 à 25 per raam
Deuren€ 40 per m²

LET OP: de prijzen in de tabel hierboven zijn slechts richtprijzen. Bovendien kunnen de arbeidskosten ook verschillen van schilder tot schilder. Daarom doe je er goed aan meerdere offertes te vergelijken. Zo kan je een doordachte keuze maken en doorgaans nog heel wat besparen. Vergelijk vrijblijvend offertes van binnenschilders in de buurt via onze offerteservice.

 

verven woonkamer

 

Aandachtspunten bij schilderen woonkamer

Als je je woonkamer zelf gaat schilderen, zijn er nog enkele aandachtspunten waar je best rekening mee houdt. We zetten hieronder de belangrijkste op een rijtje:

 • Zorg voor een egale ondergrond: voor een egaal resultaat moet ook de ondergrond van je muur egaal zijn. Oud behang moet je eerst verwijderen en scheuren of gaten in de muur moet je opvullen. Gebruik eventueel een voorstrijkmiddel of primer.
 • Gebruik kwalitatief schildermateriaal: voor een mooi strak en egaal resultaat maak je best gebruik van kwalitatieve verf en een kwalitatieve verfroller, kwasten, tape…
 • Verwijder tijdig de afplaktape: de afplaktape kan je best verwijderen terwijl de verf aan het drogen is. Zo vermijd je beschadigingen aan je verf en zien ook de randen van je muren er strak uit.
 • Kies het juiste type verf: er zijn verschillende soorten verf. Voor binnenmuren zal meestal latex of acryl verf gebruikt worden. Vooral latexverf is een populaire keuze omdat deze beter is voor je gezondheid en het milieu, en omdat dit type verf ook sneller droogt.
 • Let op de glansgraad van je verf: bij de keuze voor je verf kan je ook kiezen tussen verschillende glansgraden. Met een glanzende verf creëer je doorgaans diepte in je woonkamer. Een matte verf is dan weer ideaal om oneffenheden weg te werken en halfmatte verf zorgt voor een strakke en makkelijk afwasbare muur.

 

Schakel een expert in voor een glad en stralend eindresultaat!

Als je een beroep doet op een ervaren schilder om je woonkamer te verven, zal deze altijd rekening houden met bovenstaande aandachtspunten. Het resultaat is een gegarandeerd egaal en strak eindresultaat zonder strepen. Het loont dus zeker om offertes aan te vragen en te vergelijken van professionele schilders in jouw buurt. Vul het offerteformulier in.

 

Waarom een professionele schilder inschakelen?

Met het juiste materiaal en enige ervaring kan je zelf je huiskamer schilderen. Let er wel op dat dit op een goede manier gebeurt. Aangezien je veel tijd spendeert in je woonkamer, valt het namelijk snel op als je fouten maakt bij het schilderen. Om zeker te zijn van een mooi eindresultaat, kan je ook een beroep doen op een professionele binnenschilder. Zo profiteer je alvast van volgende voordelen:

 • Advies op maat: een ervaren schilder kan je adviseren over de meest aangewezen kleuren en geschikte kleurencombinaties, maar ook over de types verf, de glansgraden…
 • Mooi en duurzaam eindresultaat: een schilder kent de juiste verftechnieken om jouw woonkamer volledig naar jouw smaak te schilderen en zorgt altijd voor een optimaal resultaat.
 • Kwaliteitsvol materiaal: een schilder heeft het geschikte materiaal om je huiskamer te verven en werkt enkel met kwaliteitsvolle verf en professioneel gereedschap.
 • Goede voorbereiding: tot slot treft een schilder ook altijd de nodige voorbereidingen. Hij zorgt ervoor dat de ondergrond egaal is, plakt waar nodig schilderstape en dekt je meubelen en vloer af.

 

Offertes vergelijken = besparen!

Het loont dus zeker om een professional in te schakelen om je woonkamer te laten verven. Een schilder biedt tal van voordelen en bovendien bespaar je jezelf ook veel tijd en moeite. Vraag je offertes aan bij meerdere schilders? Dan kan je doorgaans ook nog geld besparen. Je kan dan namelijk verschillende prijzen, maar ook voorwaarden, adviezen… vergelijken. Kom in contact met schilders in de buurt via onze offerteservice!

 

Woonkamer schilderen: ideeën & inspiratie

Hieronder geven we graag nog enkele voorbeelden van geslaagde realisaties van geschilderde woonkamers. Laat je dus zeker inspireren.

 

VOORBEELD 1: witte muren met donkere accentmuur

woonkamer verven inspiratie

Het plafond en verschillende muren in deze woonkamer zijn wit geverfd. De accentmuur achter de zetel is als enige muur in een donkerbruine tint geschilderd. Zo krijgt deze woonkamer een ruimtelijk effect en is het wit doorbroken. Het geheel ziet er bovendien erg modern uit.

 

 

VOORBEELD 2: woonkamer in pastelkleuren

woonkamer schilderen ideeen

Deze woonkamer is geschilderd in een zachte, groene pastelkleur. Omdat deze kleur niet zo veel aandacht trekt, ligt de focus hier vooral op het meer opvallende interieur. De combinatie van de meubels en pastel groene muren geven de woonkamer een eclectische look.

 

 

VOORBEELD 3: woonkamer in 2 kleuren met felle accentmuur

woonkamer schilderen in twee kleuren

In deze woonkamer valt meteen de felrode accentmuur op. Door de andere stenen muur in de woonkamer te verven in een lichte en neutrale kleur, overheerst de felrode muur niet, maar geeft deze wel een verrassende look aan de ruimte. Bovendien is er hier voor gekozen om de accentmuur achter de zetel te plaatsen, waardoor je niet heel de tijd op de felrode muur moet kijken, maar deze toch subtiel aanwezig blijft.

 

Offertes voor schilderwerken ontvangen?

Kies voor een erkend schilder en verzeker jezelf van een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Professionele schilders