Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Kaleien: prijs per vierkante meter & werkwijze

Kalei is een samenstelling van kalk en rivierzand. Vroeger werd het gebruikt om de muur te ontsmetten. Vandaag wordt het vooral toegepast om esthetische redenen. Ontdek in dit artikel de voordelen, prijs, werkwijze & mogelijkheden voor het kaleien van gevels.

 

Muur kaleien Waarom je muur kaleien?

Het aanbrengen van kalei kan zowel op buiten – als binnenmuren. De kalk vormt een goede bescherming tegen vocht. Daarnaast zal het ook moeiteloos oneffenheden verbergen. Ideaal voor renovaties van oude gevels. Dankzij kalei kan je muur ook ademen. Ten slotte geeft kaleien geeft je muren een authentieke en landelijke uitstraling.

Vooral binnenmuren zien er meteen origineel uit. Traditioneel wordt het toegepast bij landelijke woningen, maar ook moderne woningen met gakaleide binnemuren doen het goed. Deze verf is een milieuvriendelijk alternatief voor de vele synthetische verven die vandaag op de markt zijn.

 

Prijs muren kaleien

Voor kaleien, is het aan te raden om de werken te laten uitvoeren door een professional. Een kleine onoplettendheid is vaak al voldoende voor een slecht eindresultaat. Door het werk te laten uitvoeren door een professionele schilder, kan je jarenlang genieten van een mooi resultaat. De kostprijs voor kaleien kost ongeveer 25 à 35 euro / m². Vraag hier gratis & vrijblijvend offertes aan voor het kaleien.

 

Verkrijgbare kleuren en korrelgroottes

Wit is zonder twijfel de meest gebruikte kleur. Toch zijn ze verkrijgbaar in andere kleuren, waaronder aardetinten zoals bruin en grijs. Hou bij het het kiezen van de kleur rekening met mogelijke kleurverschillen. Kalei is een natuurlijk product. Kleurverschillen kunnen optreden afhankelijk van de vochtigheid van de ondergrond.

Als je kiest voor een donkere kleur, hou er dan ook rekening mee dat witte uitslag zoals salpeter doorheen kan schijnen. Het uitzicht van het kaleisel zelf, kan je mee bepalen door te kiezen voor een bepaalde dikte van de aangebrachte laag en de hoeveelheid zandkorrels.

 

binnenmuur kaleien

 

Werkwijze

Kaleien is een tijdrovend werk. Het wordt aangebracht met een blokkwast in verschillende lagen. Door zelf te kaleien kan je besparen. Toch kan is het (zeker voor buitenmuren) geen slecht idee om een professionele schilder te overwegen.

Deze specifieke techniek vereist kennis van zaken. Zo moet het kaleisel aangebracht worden op de juiste temperatuur met de juiste technieken. Kaleien is een verftechniek die kennis en ervaring vereist, omdat kalk een specifiek product is.

 

kaleien gevel voorbereiden 1) Voorbereiding

De voorbereiding van de muur is van cruciaal belang. Alle loszittende delen moeten verwijderd worden. Oude verfdelen moeten ook eerst verwijderd worden. Let op bij het kaleien van oude boerderijen. De bakstenen bevatten vaak veel zouten, die witte kristallen kunnen veroorzaken en leiden tot een slechte hechting van de kalei.

Oude kaleilagen kunnen als ondergrond dienen voor een nieuwe laga als ze eerst afgestoken en geborsteld zijn. Vervolgens moet je ook mos en algen verwijderen. Soms is het ook geen slecht idee om voegen op te vullen.

 

blokkwast kaleien 2) Aanbrengen van de kalkverf

Kalk is moeilijk te verwijderen van dakgoten of vensterbanken. Let dus op dat je niet morst. Bij het aanbrengen moet je zorgen voor een vochtige ondergrond. Bepaalde ondergronden moeten een dag op voorhand bevochtigd worden. Zoniet kan de kalei verbranden en verpoederen.

Kaleien kan niet bij eender welke temperatuur. Ideaal is een bewolkte dag tussen de 10 en maximum 20 graden Celcius. Tot 72u na het aanbrengen mag het niet regenen. Volle zon, sterke wind en regen zijn nefast voor het eindresultaat.

Het aanbrengen gebeurt met een blokkwast in lagen van enkele millimeters. De eerste laag wordt meestal dikker aangebracht om oneffenheden te camoufleren. De volgende laga is vaak iets dunner om een egaal resultaat te verkrijgen. Kalei de muur latijd in 1 keer.

 

kaleien 3) Afwerken

De laatste laag mag afgeborsteld worden. Losse zandkorreltjes worden op die manier verwijderd. De kalei niet naborstelen met een natte borstel om kleurverschillen te vermijden.

Als je merkt dat de kalei sneller droogt dan je in gedachten had, is het best om ze te vernevelen.

✓ Wil je je gevel of binnenmuren laten kaleien? Via onze online offerteservice kan je gratis én vrijblijvend offertes op maat ontvangen van erkende schilders in de buurt. Zo kan je gemakkelijk prijzen vergelijken.

 

Offertes voor kaleien / gevelbepleistering ontvangen?

Gevel laten kaleien of bepleisteren? Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde vakmannen