Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Zolder schilderen

Vroeger was de zolder vaak een plek om wat dozen en oude stoelen te stockeren. Maar het kan ook anders. Door isolatie en gyproc te plaatsen kan je je zolder omtoveren tot een volwaardige leefruimte. Je zolder schilderen is een van de laatste stappen om alles tot leven te wekken. Welke kleuren kan je gebruiken? En schakel je best een professionele schilder in? Welke prijs hangt daaraan vast? Je ontdekt het in dit artikel!

Ga snel naar:
Hoe zolder schilderen?
Prijs zolder schilderen
Zelf schilderen of laten schilderen?
Enkele veelgestelde vragen
Vergelijk enkele offertes

 

 

Zolder verven: welke kleuren?

Je kan een zolder inrichten tot eender weke ruimte: speelkamer, studiekamer of toch maar een slaapkamer. De kleur die je kiest, bepaalt in grote mate de sfeer. Ga je voor rustiek of mag het wat speelser zijn? Hieronder vind je alvast wat kleurenadvies:

 1. Kinderkamer: bij een kinderkamer denk je aan plezier maken. Qua kleuren kan je je creativiteit de vrije loop laten. Patronen, figuren of felle kleuren: alles kan. Algemeen geldt dat lichte kleuren de ruimte groter doen lijken. Bestaat de kans dat de zolder later een andere invulling krijgt? Dan kan je op veilig spelen en felle tinten beperken tot een accentmuur. Zo behoud je die speelse toets, maar blijft de ruimte neutraal genoeg om die later voor iets anders te gebruiken.
 2. Slaapkamer: in een slaapkamer draait alles om jouw voorkeur: wat brengt je een goede nachtrust? Lichte, blauwe tinten zijn van nature rustgevend en zie je vaak terugkomen in slaapkamers. Anderzijds zijn rode en gele tinten energieker en voelen ze warmer aan. Zit je met een lage zolder? Dan kan je het plafond of schuine wanden in een lichte kleur laten schilderen. Zo creëer je de illusie dat het plafond hoger is dan het in werkelijkheid is.
 3. Studie- of werkkamer: in een studeer- of werkkamer wil je eigenlijk maar één ding: je kunnen concentreren. Kies daarom voor lichte kleuren voor muur en plafond. Een kakofonie aan kleuren of een combinatie van vele tinten leidt nu eenmaal heel snel af.

Twijfel je nog over de nieuwe kleur van je zolder? Dan kan je een beroep doen op een professionele schilder. Die geeft je graag advies over kleurencombinaties die passen bij jouw zolder. Contacteer vrijblijvend enkele ervaren specialisten in je buurt via onze offerteservice.

zolder schilderen

 

Hoe zolder schilderen?

Kleur gekozen, over naar het schilderen. Daar komt meer bij kijken dan je denkt. Het loont dus om raad te vragen aan iemand met ervaring. Een professionele schilder heeft die vakkennis en weet welke materialen van goede kwaliteit zijn. Om alles tot in de puntjes af te werken, gaat een schilder als volgt te werk:

 

 1. Schilderwerken voorbereiden

  Een goed resultaat begint en eindigt met een degelijke voorbereiding. Schilders kiezen hun verfsoort afhankelijk van de ondergrond. Denk aan een gyproc wand of een oude bakstenen muur. Bovendien werken ze steeds met kwalitatief materiaal. Aangepaste borstels en kwasten, goede afplaktape en extra materiaal om moeilijk bereikbare plekken te schilderen indien nodig.

 2. Ondergrond klaarmaken

  Goed materiaal maakt weinig uit als je de muren niet voorbereidt. Een specialist zal de muren en het plafond grondig reinigen en eventuele schade of oneffenheden wegwerken. Dit voorkomt dat de verf later afbladdert en zorgt ervoor dat je geen kleurverschillen ziet. Dit kan tijdrovend zijn, maar het garandeert je wel een stijlvol resultaat.

 3. Primer aanbrengen

  De grondlaag is essentieel bij schilderwerken. Een primer zorgt ervoor dat de ondergrond de verf niet kan opzuigen. Kiezen voor een goede primer betekent dus dat je nadien minder verf nodig hebt om alles af te werken. Bovendien komen afwerkingslagen zo optimaal tot hun recht. De juiste primer kiezen is dus van vitaal belang. Ervaren schilders weten welke grondlaag bij welke verf hoort en helpen je de juiste keuze te maken.

 4. Afwerkingslagen schilderen

  Afhankelijk van het type verf moet je meerdere lagen aanbrengen. Bovendien vragen verschillende stijlen om verschillende verftechnieken. Enkel een ervaren schilder weet welke methode jouw zolder het best tot zijn recht zal brengen.

 

Prijs zolder schilderen

Hoeveel geld leg je op tafel wanneer je zelf schildert? En wat is de meerprijs van een ervaren schilder? We leggen beide opties even naast elkaar:

 

Prijs zolder zelf schilderen

Je kan ervoor kiezen om zelf je zolder te schilderen voor een prijs van ongeveer € 5 à 20 per m² (incl. btw). In dit geval moet je natuurlijk zelf alle materiaal opzoeken en gaan kopen. Verf en passende primer, goede afplaktape, kwalitatieve borstels. Let op dat je nadien ook de juiste methode hanteert. Maak je fouten, dan kan het zijn dat er vlekken zichtbaar zijn op de muren.

Schildersbenodigdheden kopen? Je vindt een uitgebreid aanbod in onze webshop.

 

Prijs schilder inschakelen

Speel je liever op zeker en wil je een optimaal eindresultaat? Dan schakel je beter een professional in voor een totale prijs van zo’n € 30 à 35 per m² (excl. btw). Die staat garant voor correct materiaal en de nodige vakkennis. Sommige schilders werken met een prijs per uur, andere verkiezen een bedrag per vierkante meter. Hieronder vind je de gemiddelde tarieven:

Type prijsberekeningPrijs (excl. btw)
Prijs per m²€ 30 à 35
Prijs per uur€ 35 à 40

LET OP: deze bedragen zijn slechts richtprijzen. Op zoek naar een specifiek prijsvoorstel voor het schilderen van je zolder? Ontvang gratis offertes of vraag advies aan schilders in de regio via ons offerteformulier.

 

zolder verven

 

Zelf zolder schilderen of laten schilderen?

De grootste drijfveer om zelf te schilderen is simpel: geen werkuren betalen. Maar een uurloon is slechts een deel van de totale kostprijs. Schilder je zelf, dan moet je nog alle materiaal kopen: verfbakjes, kwalitatieve borstels, goede verf en ga zo maar verder. Vaak zit je nadien nog met overschotten. Doe je een beroep op een professional? Dan heb je die zorgen niet. Je vermijdt dus al deze valkuilen:

 

 • Goedkope afplaktape: alles perfect geschilderd, kon niet beter. Afplaktape ervan trekken en hup… Een deel van de verf komt mee. Kwalitatieve afplaktape is een must bij schilderwerken. Het laatste wat je wil is verf die onder de tape kruipt of mee afbrokkelt.
 • Slecht materiaal: iedereen kent wel een muur waar een paar haren van een schilderborstel aan blijven plakken zijn. Gespecialiseerde schilders kennen dit probleem niet omdat ze werken met kwalitatieve borstels. Die investering bespaart hen een hoop kopzorgen en zorgt voor een mooi resultaat. Bovendien hebben ze specifieke borstels om aan moeilijk bereikbare plekken te kunnen.
 • Te weinig lagen aanbrengen: zeker bij grote ruimtes zoals een zolder duurt het wel even voor alles klaar is. Doe-het-zelvers laten vaak de tweede of derde laag voor wat het is. En dat toont zich in het eindresultaat.
 • Te weinig verf kopen: je schaft best iets meer verf aan dan je denkt nodig te hebben. Soms gaat het om een specifieke kleur en bestaat de kans dat je die exacte tint niet meer kan verkrijgen in de winkel. Door op voorhand de oppervlakte goed na te laten meten, weet je hoeveel verf je minimaal nodig hebt.
 • Verkeerde techniek gebruiken: wie zelf schildert, gebruikt vaak een foute techniek. Al doende leer je, maar de muur waar je eerst aan begon, zal slechter zijn dan de muur waarmee je eindigt. Door te werken met een schilder, ben je zeker van een kwalitatief resultaat op elke muur.

 

Enkele veelgestelde vragen

Nog vragen over het schilderen van je zolder? Enkele veelgestelde vragen inclusief antwoorden op een rij:

  • Welke verf gebruik ik om de zolder te verven?

  De sfeer en uitstraling van een kamer zijn afhankelijk van de verf die je kiest. Het aanbod is enorm, dus bepaal je best op voorhand welke kwaliteiten de verf moet hebben. Welk effect wil je bekomen? Hoe moet het resultaat eruit zien?

  Daarnaast is het belangrijk om de verf te vinden die geschikt is voor het type schilderwerk dat je wil uitvoeren. Hou daarbij rekening met de ondergrond waarop je wil laten schilderen. Krijtverf is momenteel de populairste soort, maar kalkverf zorgt dan weer voor een authentieke uitstraling. • Welke mogelijke extra kosten om mijn zolder te schilderen?
  Het merendeel van de prijzen om een zolder te schilderen, is inclusief btw, verf en ander materiaal. Wat vaak ontbreekt in het eindtotaal zijn de voorbereidende werken of het extra materiaal. Dit alles moet je nog optellen bij de totaalprijs.


 • Hoe kan ik veilig op hoogte schilderen?

  Een van de gevaren bij een zolder verven zijn de hoge plafonds en vreemde hoeken. Denk aan een dakkapel of het plafond van een schuin dak dat tot aan de vloer komt. Vooral wie het plafond van een zolder wil schilderen, moet extra opletten. Je kan gebruik maken van volgende hulpmiddelen:

  • Ladder: nogal voor de hand liggend. Een ladder helpt je bij hoge plafonds of verre hoeken te raken. Let op: zorg voor een stabiele ondergrond en verplaats de ladder op tijd.
  • Verlengsteel: muurverfrollers met een verlengsteel zijn handig om een stijve nek te voorkomen. Je hoeft niet zo hoog te reiken en je kan er snel grote oppervlaktes mee schilderen.
  • Stellingen: een schilderstelling kan je zowel in de hoogte als in de breedte aanpassen aan jouw situatie. Een stelling maakt het je nog gemakkelijker dan een ladder om hoge plafonds te schilderen in die verre uithoeken van de zolder.

  Uiteraard is het steeds veiliger om de werken te laten uitvoeren door een vakspecialist. Zo is het risico op fouten veel beperkter.

 

Offertes voor schilderwerken ontvangen?

Kies voor een erkend schilder en verzeker jezelf van een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Professionele schilders