Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Ramen schilderen: stappenplan & prijs

De kozijnen van je ramen schilderen, of het nu langs binnen of langs buiten is, maakt een groot verschil voor de uitstraling van je woning. Dankzij de verflaag zijn de kozijnen ook beter beschermd tegen vocht en verkleuring door de zon. In dit artikel vind je een stappenplan en prijzen voor het schilderen van ramen uit hout, pvc en aluminium.

Snel naar: houten / pvc / aluminium ramen schilderen – prijsnieuwe ramen i.p.v. schilderenstappenplan

 

Werkwijze sterk afhankelijk van het materiaal

Vooral houten ramen zullen een regelmatig een vernieuwing van de verflaag vereisen, maar je kan bijvoorbeeld ook pvc of aluminium ramen verven. De werkwijze van de schilderwerken en de verfkeuze zijn dan ook sterk afhankelijk van het materiaal waaruit de raamkozijnen vervaardigd zijn.

 

1) Houten ramen schilderen

Of je er nu voor kiest om je houten ramen te vernissen of te verven, na ongeveer 5 jaar (onder meer afhankelijk van de oriëntatie van het raam en de kwaliteit van het gebruikte product) zal je de afwerkingslaag moeten vernieuwen. De verf zal na een tijd verkleuren, er kunnen barsten in komen of de verflaag kan na een tijd beginnen los te laten. Dit zijn indicatoren dat je een nieuwe afwerkingslaag moet aanbrengen.

Indien het gaat om gebeitste ramen, dan kan je de bestaande ondergrond gewoon opschuren, ontvetten en vervolgens afwerken met een laklaag. Een uitgebreid stappenplan voor het schilderen van ramen vind je verderop in dit artikel.

 

2) PVC ramen verven

De onderhoudsvriendelijkheid en kleurvastheid zijn de grote troeven van PVC ramen. In principe is een schilderbeurt dus niet nodig, maar als je de look van je kunststof ramen beu bent, kan je wel kiezen voor een nieuw laagje verf.

PVC ramen schilderen is wat moeilijker dan het verven van ramen uit hout omdat het om een glad oppervlak gaat. Het is dan ook belangrijk om een primer en een verf te gebruiken die geschikt zijn voor toepassing op gladde ondergronden.

 

3) Aluminium ramen schilderen

Ook ramen uit aluminium vragen maar weinig onderhoud. Vaak worden ze niet afgewerkt met een verflaag omdat de metaallook erg modern oogt. Bovendien kan het gebeuren dat de verf zich niet goed kan hechten op de aluminium kozijnen, wat niet gunstig zal zijn voor het eindresultaat.

Ga je aluminium ramen verven, dan zal de werkwijze niet veel verschillen van die bij het schilderen van pvc ramen. Er moet gebruik gemaakt worden van een speciale primer, een zogenaamde primer voor non ferrometalen. Deze zorgt ervoor dat de verf, die geschikt moet zijn voor gebruik op een gladde ondergrond, beter zal kunnen hechten.

 

Ramen schilderen prijs

Laat je je ramen schilderen door een vakman, hou er dan rekening mee dat de prijzen afhankelijk zijn van verschillende factoren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het totaalaantal ramen en de gekozen verfsoort. Reken op een prijs van 6 à 8 euro per meter voor het opschuren en schilderen van een raam.

Voor het schilderen van je ramen doe je best een beroep op een professionele schilder. Een vakman kan namelijk goed inschatten welke behandeling en verf het meest geschikt zijn voor jouw ramen. Via de offertedienst kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij specialisten in binnen- en buitenschilderwerk. Zo kan je makkelijk prijzen vergelijken en het voordeligste voorstel kiezen.
Klik hier om prijzen op maat te ontvangen.

 

ramen schilderen prijs

 

Ramen vernieuwen in plaats van te schilderen?

Als het om oude ramen gaat, dan kan je misschien overwegen om de ramen volledig te vernieuwen in plaats van ze gewoon te schilderen. Met nieuwe ramen kan je namelijk genieten van moderne beglazing die goed isoleert en je kan voor de kozijnen dan een onderhoudsvriendelijk materiaal zoals PVC of aluminium kiezen. Bovendien moeten de siliconen soms verwijderd worden bij het schilderen van ramen langs de buitenzijde en dit kan extra kosten met zich meebrengen.

 

Welke verf gebruiken?

De keuze van de verf zal voornamelijk afhangen van de toepassing: verf voor buiten krijgt heel wat te verduren onder de weersomstandigheden en zal dus andere vereisten hebben dan verf voor het schilderen van ramen langs de binnenzijde.

Bij het verven van ramen langs de buitenzijde kies je best voor een lakverf die verkleuring door zonlicht en het aanhechten van vuil tegengaat. Voor de meeste buitenoppervlakken, bijvoorbeeld bij het verven van buitenmuren of houten ramen, kies je best voor een dampopen verf, zoals acryl- of alkydverf op waterbasis. Schilder je je ramen langs binnen, dan kies je best voor een dampdichte verf.

Het materiaal van de kozijnen (hout, pvc of aluminium) bepaalt dus ook de verfkeuze: wil je bijvoorbeeld aluminium kozijnen schilderen, dan zal je een verf moeten kopen die hiervoor geschikt is. Qua afwerking kan je kiezen voor verschillende looks. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een glanzende lak of voor een matte verflaag.

 

raam schilderen langs binnen

 

Ramen schilderen in 5 stappen

Wil je je ramen schilderen, dan zal de werkwijze zoals reeds gezegd afhangen van de ondergrond. Algemeen gesproken kunnen we volgend stappenplan formuleren:

1) Voorbereidingen: alvorens de schilderwerken van start kunnen gaan, moet je enkele voorbereidingen treffen. Je moet bijvoorbeeld de kozijnen schoonmaken en het glas mooi afplakken zodat er geen verf op terechtkomt. Het kan nodig zijn om de siliconen te verwijderen bij het verven van ramen langs de buitenzijde. Om het schilderwerk te vergemakkelijken kan het raam eventueel gedemonteerd worden.

2) Schuren: door te schuren worden oneffenheden op de ondergrond verwijderd.

3) Primer aanbrengen: een primer is een grondlaag voor de verf. Als deze laag gedroogd is, wordt ze nog eens licht opgeschuurd en ontvet.

4) Verf aanbrengen: de ondergrond is nu volledig klaar om geschilderd te worden. Er zullen doorgaans twee verflagen nodig zijn om een mooi eindresultaat te bekomen.

5) Afwerking: ten slotte kan je de afplaktape verwijderen. Als je de ramen hebt gedemonteerd om het schilderwerk te vergemakkelijken, kan je ze terugplaatsen eens de verf gedroogd is.

 

Offertes ontvangen: ramen/deuren vervangen of schilderen

Je ramen en/of deuren laten vervangen of schilderen? Kies voor een gespecialiseerd vakman en verzeker jezelf van een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde vakmannen