Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Houten ramen schilderen

Om je woning een nieuwe, frisse uitstraling te geven, moet je niet altijd ingrijpende werken uitvoeren. Je houten ramen schilderen kan de look van je woning volledig transformeren. Is een opknapbeurt toch niet genoeg? Dan kan je ook je houten ramen vervangen. In dit artikel lees je meer over de voordelen, de prijs en de aandachtspunten van deze twee opties.

 

Houten ramen: schilderen of vervangen?

OPTIE 1: houten ramen schilderen

OPTIE 2: houten ramen vervangen

Wil jij graag je houten ramen schilderen? Dan kan je gratis en vrijblijvend offertes op maat ontvangen van schilders actief in jouw buurt. Start je aanvraag hier!

 

OPTIE 1: houten ramen schilderen

houten ramen schilderen

Kunnen je houten ramen een opknapbeurt gebruiken, maar zijn ze nog niet aan vervanging toe? Dan is schilderen ideaal. Zo geef je met een klein budget toch een nieuwe look aan je woning. Ook als je ramen niet meer passen bij je meubilair, is een schilderbeurt een gepaste oplossing. Lees hieronder meer over de voordelen, de prijs, de methode en aandachtspunten van je houten ramen schilderen:

 

Voordelen houten ramen schilderen (vs. vervangen)

 • Budgetvriendelijk: het prijskaartje van je houten ramen vervangen, kan al snel hoog oplopen. Zijn je ramen nog in een goede staat, maar ben je toe aan verandering? Dan is schilderen de perfecte tussenoplossing. Op die manier geniet je van een frisse look tegen een kleinere prijs.
 • Frisse uitstraling: je houten ramen verven, kan een grote invloed hebben op het uitzicht van je woning. Afhankelijk van welke kleur en afwerking je kiest, krijgt je woning een volledig nieuwe look. Ga je graag mee met de moderne trend? Dan kan je je houten ramen zwart schilderen voor een strakke uitstraling.
 • Langere levensduur: door je ramen te schilderen, doe je ook aan onderhoud. Je beschermt ze namelijk opnieuw tegen weersinvloeden en verkleuring. Op die manier zorg je voor een langere levensduur van je houten ramen, zonder ze te moeten vervangen.

 

Houten ramen schilderen prijs

Hoeveel het kost om je houten ramen te schilderen, hangt af van de verf die je gebruikt, hoeveel ramen je verft, de afwerkingslaag die je kiest, … Met een expert reken je op een prijs van € 35 à 50 per uur (incl. materiaal, verf en btw). Ga je zelf aan de slag? Dan betaal je uiteraard al het materiaal zelf. Hieronder vind je enkele richtprijzen:

Soort verfGemiddelde prijs per liter (incl. btw)
Grondverf€ 20 à 40
Beits en lak€ 20 à 55
Dekkende verf€ 20 à 50

LET OP: dit zijn slechts richtprijzen. Ben je op zoek naar een specifiek prijsvoorstel om je houten ramen te schilderen? Ontvang hier gratis en vrijblijvend offertes van vaklui actief in jouw buurt!

 

Hoe houten ramen schilderen?

Je kan ervoor kiezen om zelf je houten ramen te schilderen. Wil je echter zeker zijn van een optimaal eindresultaat? Dan opteer je beter voor een professionele schilder. Doorgaans gaat die als volgt te werk:

 1. Voorbereiding

  Voor hij kan beginnen, ontvet de schilder eerst de houten raamkozijnen met een ammoniakoplossing. Hij laat eerst alles goed drogen en begint daarna aan het schuurwerk. Tot slot kan hij alles afplakken, of zelfs de ramen demonteren als dat het schilderwerk eenvoudiger maakt.

 2. Schilderen

  Voor de schilder de verf aanbrengt, moet hij de ramen oliën om ze beter te beschermen. Eens de olie is ingetrokken en hij de resten heeft verwijderd, kan hij de ramen vernissen. Tot slot brengt hij ook een primerlaag en de afwerkende verflaag aan.

 3. Afwerking

  Ter afwerking verwijdert hij de afplaktape. Dat doet hij voor de verf volledig droog is om te vermijden dat hij het verfwerk beschadigt. Heeft hij je ramen gedemonteerd om ze gemakkelijker te kunnen schilderen? Dan kan hij ze in deze stap opnieuw monteren.

Professionele schilder nodig om je houten ramen te verven? Dan kan je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen bij experts in jouw buurt via onze offerteservice.

 

 

Belangrijke aandachtspunten

Ga je zelf aan de slag met het schilderen van je houten ramen? Dan zijn er een aantal belangrijke aandachtspunten waar je best rekening mee houdt. Als je een professional inschakelt, hoef je hier zelf niet meer aan te denken:

 • Hoe vaak: hoe vaak moet je je houten ramen schilderen? Zo lang jij fan bent van het uitzicht van je ramen en de verf niet afbladdert, is er geen reden om te schilderen. Uiteraard doe je best wel een jaarlijkse onderhoudscheck om de lange levensduur van je ramen te garanderen.
 • Weersomstandigheden: houten ramen schilderen doe je best niet als het buiten te vochtig is, maar ook niet bij te koude of warme temperaturen. Daarnaast schilder je best niet in volle zon, bij mistig weer of op hout waar dauw op zit. Temperaturen tussen 10 à 20° C zijn ideaal.
 • Verf: je mag niet zomaar elke verf gebruiken om je houten ramen te schilderen. Kijk dus goed na welke verf het meest geschikt is voor jouw houtsoort. Ben je niet zeker of je verf voor houten ramen te pakken hebt? Dan kan je steeds raad vragen aan een professional.
 • Gebeitste ramen: wil je graag je gebeitste ramen een nieuw kleurtje geven? Dan kan je gewoon de bestaande ondergrond opschuren, ontvetten en vervolgens afwerken met de laklaag die jij wenst.

 

Laat je houten ramen schilderen door een professional!

Je houten ramen schilderen kan je best zelf. Toch heeft een professional inschakelen heel wat voordelen. Je bent namelijk zeker van een optimaal eindresultaat, een snelle en correcte werkwijze, kwalitatieve materialen, … Hoe ga je voor de beste garantie op een correcte prijs? Door meerdere offertes aan te vragen en alle kostenposten te vergelijken!

Ben jij op zoek naar een expert om jouw houten ramen te schilderen? Dan kan je gratis en vrijblijvend offertes ontvangen van professionele schilders. Start hier je aanvraag!

 


OPTIE 2: houten ramen vervangen

houten ramen vervangen

In sommige gevallen is het verstandiger om je houten ramen te vervangen. Heb je bv. last van houtrot? Of heb je nog enkele beglazing? Dan is het een minder goed idee om voor schilderwerk te betalen. In die gevallen investeer je best meteen in nieuwe ramen. Hieronder vind je meer informatie over de voordelen, de prijs, de methode en aandachtspunten van je houten ramen vervangen:

 

Voordelen houten ramen vervangen (vs. schilderen)

 • Lagere energiefactuur: houten ramen hebben doorgaans een hoge isolatiewaarde. Laat je ze vervangen door nieuwe ramen met betere beglazing? Dan zal die waarde alleen maar stijgen. Op die manier bespaar jij op stookkosten en dat zie je aan je energiefactuur.
 • Betere beveiliging: door nieuwe ramen te laten installeren, maak je het een pak lastiger voor ongewenste bezoekers. De dubbele beglazing, afsluitbare klinken, meerpuntssluiting, stevige hoekverbindingen, … schrikken inbrekers af.
 • Nieuwe uitstraling: door je ramen te vervangen kan je de uitstraling van je woning volledig transformeren. Je kan kiezen tussen verschillende kleuren, raamindelingen, houtsoorten, … Zo heb jij totale controle over de look van je gevel.

 

Houten ramen vervangen prijs

De prijs van houten ramen vervangen, hangt af van een aantal factoren. Denk maar aan het type raam, de houtsoort, de oppervlakte van het raam, … Hieronder vind je alvast enkele richtprijzen:

Type raamGemiddelde prijs per m² (excl. btw & plaatsing)
Vast raam€ 140 à 270
Draaikiepraam / valraam€ 230 à 360
Schuifraam€ 720 à 900

LET OP: bovenstaande bedragen zijn indicatief. Als je op zoek bent naar een specifiek prijsvoorstel voor het vervangen van je houten ramen, vraag je best offertes aan bij vaklui. Je kan gratis en vrijblijvend voorstellen ontvangen van verschillende experts in jouw buurt via onze offerteservice.

 

Hoe houten ramen vormgeven?

Houten ramen bestaan in allerlei maten en vormen. Een raam vervangen doe je best niet zelf, maar er zijn wel heel wat mogelijkheden om uit te kiezen. Hieronder vind je enkele keuzemogelijkheden:

 1. Houtsoort

  Qua houtsoorten bestaat er een waaier aan keuzemogelijkheden. Doorgaans maken we het onderscheid tussen hardhoutsoorten en zachthoutsoorten. Hardhout is duurder, maar het kent een langere levensduur. Enkele courante hardhoutsoorten zijn afrormosia, padouk, esdoornhout, … Onder de zachthoutsoorten vind je ceder, grenen, vurenhout, …

 2. Raamtype

  Je kan kiezen uit verschillende raamtypes. Een vast raam is het meest courante type. Daarnaast kan je ook gaan voor een kiepraam of een schuifraam met als extra voordeel dat je je woning kan verluchten.

 3. Beglazing

  Als je je houten ramen laat vervangen, is het zeer verstandig om te investeren in hoogrendementsglas. Op die manier voldoe je aan de huidige isolatienormen. Wil je voor de ultieme isolatie gaan? Dan kan je voor driedubbel glas kiezen.

 4. Afwerking

  Houten ramen zijn erg veelzijdig. Je kan het hout in verschillende coatings of RAL-kleuren laten maken of zelfs decoratief freeswerk laten aanbrengen. Zo kan jij je houten ramen volledig naar eigen wens afwerken.

Hulp nodig met het navigeren doorheen de keuzemogelijkheden? Een professional helpt je graag. Ontvang hier gratis en vrijblijvend offertes van experts actief in jouw buurt!

 

 

Belangrijke aandachtspunten

Met het vervangen van houten ramen, ga je best niet zelf aan de slag. Toch zijn er een aantal aandachtspunten die je best in je achterhoofd houdt als je nieuwe ramen laat plaatsen:

 • Onderhoud: houten ramen vergen doorgaans meer onderhoud dan andere materialen. Wil je je ramen extra beschermen? Dan kan je ze oliën, lakken of beitsen. Bij hardhout kan je ervoor kiezen om ze te laten vergrijzen en ze onbehandeld te laten.
 • Milieuvriendelijkheid: wil je graag zo ecologisch mogelijk bouwen? Dan koop je best ramen met een FSC-label. Dat label is een garantie dat de bomen voor dit hout uit een duurzaam beheerd bos komen. Op die manier ondersteun je dus het milieu en ook de lokale bevolking.
 • Stijl: houten ramen roepen vaak een klassieke uitstraling op, maar dat hoeft absoluut niet zo te zijn. Tegenwoordig zijn er ook heel wat moderne woningen met houten ramen. Door de grote keuzemogelijkheden van hout doe je je ramen perfect passen bij elke gevel.

 

Laat je houten ramen vervangen door een professional!

Houten ramen vervangen, vergt enige vakkennis en ervaring. Daarom is het verstandig om een schrijnwerker in te schakelen. Op die manier ben je zeker van een vlotte uitvoering en een optimaal eindresultaat. Wil je ook de beste garantie op een correcte prijs? Vraag dan meerdere offertes aan en vergelijk de verschillende kostenposten.

Ben jij op zoek naar een schrijnwerker om je houten ramen te vervangen? Dan kan je gratis en vrijblijvend offertes ontvangen van verschillende vaklui via onze offerteservice.

 

 

Offertes ontvangen: ramen/deuren vervangen of schilderen

Je ramen en/of deuren laten vervangen of schilderen? Kies voor een gespecialiseerd vakman en verzeker jezelf van een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde vakmannen