Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Tuinhuis schilderen

Bladdert de verf van je tuinhuis of is het hout aan het verkleuren? Dan is het meer dan tijd om je tuinhuis te schilderen. Je kan zelf de handen uit de mouwen steken, maar voor een snelle en optimale uitvoering schakel je beter een ervaren buitenschilder in. Wat is het prijsverschil tussen doe-het-zelven en werken met een vakman? En wat zijn de mogelijke valkuilen bij het schilderen van een tuinhuis? Je leest het hier!

Ga snel naar:
Hoe mijn tuinhuis schilderen?
Prijs tuinhuis schilderen
Zelf tuinhuis schilderen of vakman?
Mogelijke valkuilen
Ontvang vrijblijvend offertes

 

 

Waarom je tuinhuis schilderen om de 5 jaar?

Na gemiddeld 5 jaar zal je barstjes, verkleuringen of blaasjes beginnen te zien op het schilderwerk van je tuinhuis. Die verf voor je tuinhuis krijgt het dan ook hard te verduren door een verschroeiende zon, regen, vrieskou, …Je tuinhuis opnieuw schilderen om de 5 jaar is dus sterk aangeraden vanwege:

 • Bescherming tegen weersinvloeden: een grondige schilderbeurt beschermt je tuinhuis weer optimaal tegen uv-straling, vochtschade, atmosferische vervuiling, …
 • Langere levensduur van je tuinhuis: door die goede bescherming tegen de weersinvloeden gaat je tuinhuis veel langer mee. Zo moet je niet investeren in een nieuw bijgebouw en spaar je op termijn dus heel wat kosten uit.
 • Nieuwe uitstraling van je bijgebouw: je verweerd tuinhuis verven? Dat doe je niet alleen om je bijgebouw te beschermen, maar ook vanwege de uitstraling. Met een nieuw likje verf ziet je tuinhuis er als nieuw uit. Kies je voor een andere tint? Dan kan je zelfs een volledig andere look creëren.

Advies op maat voor het schilderen van je tuinhuis? Een buitenschilder geeft je graag meer info over de meest geschikte beits of verf voor je tuinhuis, passende kleuren, eventuele voorbereidende werken, … Start je aanvraag hier!

tuinhuis schilderen

 

Hoe mijn tuinhuis schilderen?

Ben je een handige doe-het-zelver en heb je de nodige ervaring met schilderwerken? Dan kan je eventueel ook zelf je tuinhuis verven. Je volgt daarbij best de volgende stappen:

 

STAP 1 = locatie en hout voorbereiden

Om te vermijden dat je je terras, tuinpad, … besmeurt met verf, breng je eerst een beschermingsdoek aan op de grond. Daarna is het tijd om het hout te reinigen en vervolgens te ontvetten met een synthetische thinner. Zijn er nog loszittende stukjes lakverf? Verwijder die dan met een plamuurmes. Gaatjes in het hout vul je dan weer best op met een opvulpasta.

 

STAP 2 = hout schuren

Nu is het tijd om het hout van je tuinhuis op te schuren. Doorgaans gebruik je daarvoor schuurpapier met een korrel van 150 of 180. Die schuurbeurt is essentieel om ervoor te zorgen dat de verlagen goed hechten aan het hout. Vergeet niet om het hout na het schuren opnieuw te ontvetten met thinner en een niet-pluizende doek.

 

STAP 3 = houtprimer aanbrengen

Heb je je tuinhuis al gebeitst en wil je gewoon een nieuwe laag beits aanbrengen? Dan is een primer in principe niet nodig. Bij nieuw, onbehandeld hout of bij een dekkende acryl- of alkydverf is zo’n houtprimer wel vereist. Zo vermijd je namelijk houtrot, schimmels, … In de meeste gevallen volstaat 1 grondlaag.

 

STAP 4 = afwerkingslagen aanbrengen

Is de primer goed opgedroogd? Dan is het tijd om de beits of verf voor je tuinhuis aan te brengen met een platte borstel. De meest geschikte verven zijn een transparante of dekkende beits of een acryl- of alkydverf op waterbasis. Voor een optimaal eindresultaat breng je best 2 eindlagen aan.

 

Nog vragen? Ontvang gericht advies op maat van een vakman!

Moet je je tuinhuis schilderen of toch eerder beitsen? Twijfel je nog aan de meest geschikte verfkleur en het type verf? Of wil je een erg verweerd tuinhuis verven en weet je niet goed hoe eraan te beginnen? Een ervaren buitenschilder geeft je graag advies op maat van jouw project. Met zijn ervaring zorgt hij ook voor een snelle én optimale schilderbeurt, waardoor jij jezelf heel wat tijd en moeite bespaart.

Vrijblijvend buitenschilders in je buurt contacteren? Je kan snel en eenvoudig advies en prijzen op maat aanvragen bij meerdere vakmannen via onze offerteservice.

 

Prijs tuinhuis schilderen

Hoeveel kost het ongeveer om je tuinhuis te schilderen? Die precieze kostprijs hangt vooral af van je keuze om te doe-het-zelven of een vakman in te schakelen. We zetten de kosten voor beide opties op een rij:

 

1. Prijs zelf tuinhuis schilderen

Ga je zelf aan de slag? Dan betaal je enkel voor de tuinhuis verf en het andere materiaal dat je nodig hebt. Op welke prijzen mag je ongeveer rekenen? Een kort overzicht:

 • Dekkende lakverf op waterbasis: vanaf ongeveer 50 euro (incl. btw) voor een pot van 2,5 liter
 • Transparante of dekkende beits: vanaf ongeveer 15 euro (incl. btw) voor een pot van 1 liter
 • Houtprimer: vanaf ongeveer 25 euro (incl. btw) voor een pot van 2,5 liter

BELANGRIJK: hou er rekening mee dat je ook nog verfborstels, thinner, schuurpapier, … moet aanschaffen. Op al die materialen en gereedschap betaal je ook 21% btw.

 

2. Prijs tuinhuis laten schilderen

Laat je het schilderen van je tuinhuis liever over aan een professionele buitenschilder? Dan ben je natuurlijk zeker van een snelle en correcte uitvoering, advies op maat, … Het tarief van zo’n buitenschilder bedraagt gemiddeld 30 à 45 euro per m² (excl. btw, incl. materialen). De exacte prijs voor jouw tuinhuis zal vooral afhangen van de voorbereidende werken, de gebruikte verfsoort, het aantal lagen, …

BELANGRIJK: de tarieven kunnen ook variëren van buitenschilder tot buitenschilder. Wil je gericht totaalprijzen, maar ook adviezen, uitvoertermijnen, … vergelijken? Vraag dan zeker voorstellen aan bij meerdere buitenschilders in je buurt. Start je aanvraag hier!

 

schilderen tuinhuis

 

Zelf tuinhuis schilderen of vakman?

Een tuinhuis verven is een klus die je eventueel zelf kan doen, maar ook kan uitbesteden aan een professionele vakman. Wat is nu de beste keuze voor jou? We zetten beide opties kort op een rij:

 

1. Zelf tuinhuis schilderen

Ben je een ervaren klusser en volg je het stappenplan voor het schilderen van je tuinhuis? Dan kan je zeker zelf aan de slag. Let op: je houdt wel best rekening met enkele mogelijke valkuilen zoals een verkeerde verfkeuze voor je tuinhuis, verkeerde omstandigheden om te verven, geen correcte voorbereiding, …

 

2. Tuinhuis laten schilderen

Heb je weinig schilderervaring? Of heb je simpelweg te weinig tijd voor zo’n grote klus? Dan doe je beter een beroep op een professionele schilder. Op die manier ben je ook zeker van…

 • Advies op maat: wat is de meest passende verf(kleur) voor jouw tuinhuis? In welke mate moet je de vorige verflagen wegschuren? Welke andere voorbereidende werken zijn eventueel nodig? Een vakman geeft je gericht advies op maat van jouw situatie.
 • Correcte uitvoering: een buitenschilder verft je tuinhuis volgens de regels van de kunst. Zo geniet je gegarandeerd jaren van het prachtige eindresultaat. Hij bereidt onder meer het hout correct voor, gebruikt kwalitatief gereedschap op maat, hanteert de juiste verftechniek, …
 • Snelle schilderwerken: een buitenschilder werkt niet alleen correct, maar ook erg vlot. Dankzij zijn ervaring en expertise is je tuinhuis in een mum van tijd geschilderd. Zo blijven het aantal arbeidsuren sowieso beperkt.
 • Kwalitatieve verf: een vakman werkt enkel met kwalitatieve verf voor je tuinhuis. Dat is essentieel met het oog op een optimaal eindresultaat op lange termijn.

Op zoek naar professionele buitenschilders in je buurt? Via onze offertepagina kom je vrijblijvend in contact met meerdere geschikte vakmannen voor jouw project. Ontvang gratis voorstellen op maat!

 

Mogelijke valkuilen

Een tuinhuis schilderen lijkt eenvoudiger dan het in werkelijkheid is. Wil je zeker zijn van een prachtig eindresultaat voor vele jaren? Dan vermijd je best de volgende valkuilen:

 • Verkeerde weersomstandigheden: je begint best niet halsoverkop met verven. Je wacht beter tot de weersomstandigheden optimaal zijn. De ideale temperatuur om je tuinhuis te schilderen ligt tussen de 10°C à 20 °C, met een maximale luchtvochtigheid van 75%.
 • Geen kwaliteitsverf voor je tuinhuis: wil je vermijden dat je nieuwe verflagen snel barstjes vertonen, de overlappingen zichtbaar zijn, …? Koop dan geen goedkopere verf, maar investeer in kwaliteit. Zo’n kwaliteitsverf voor je tuinhuis heeft een optimale dekkracht en hechting, gaat langer mee, zorgt niet voor gespat tijdens de schilderwerken, …
 • Tuinhuis schilderen of beitsen: je denkt best goed na over beide opties om geen verkeerde keuze te maken. Wil je bv. de houtstructuur en de houttekening blijven zien? Dan moet je kiezen voor een transparante beits die diep in het hout dringt. Creëer je liever een minimalistische look, een Scandinavische stijl, …? Door je tuinhuis te schilderen bepaal jij zelf de gewenste uitstraling.
 • Verweerd tuinhuis verven of nieuw tuinhuis: een oud, verweerd tuinhuis vergt een andere aanpak dan bij nieuw, onbehandeld hout. Zo moet je verweerd, vergrijsd hout grondiger wegschuren met grover en daarna fijner schuurpapier. Ook na een 1e laag beits of verf schuur je best nog lichtjes na droging.
 • Schilderwerken apart laten uitvoeren: zijn ook je houten ramen aan een verfbeurt toe? Of wil je nog een tuinmuur in een andere kleur steken? Laat die werken dan niet apart uitvoeren. Je buitenschilderwerk in 1 keer laten doen, komt sowieso goedkoper uit.
 • Onderhoud uit het oog verliezen: op zich vergt een geverfd tuinhuis weinig onderhoud, maar je reinigt het hout toch best een paar keer per jaar met proper water en een zachte doek. Kijk ook de regenafvoer regelmatig na om te zien of er geen vocht kan binnendringen.

Zeker zijn van een perfect eindresultaat? Voor een buitenschilder is een tuinhuis verven een koud kunstje. Kom gratis in contact met meerdere vakmannen in je buurt via het onderstaande offerteformulier:

 

 

Offertes voor schilderwerken ontvangen?

Kies voor een erkend schilder en verzeker jezelf van een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Professionele schilders