Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Verfkleuren kiezen: mogelijkheden en tips

Het kiezen van de juiste kleur(en) voor je muren en plafond is erg belangrijk want de kleur bepaalt sterk de sfeer van de kamer. De verfkleuren kiezen die bij je smaak en bij je interieur passen is dan ook geen makkelijke opgave. In dit artikel kom je te weten welke kleuren je zoal kan combineren en waar je op moet letten bij het kiezen van kleuren.

 

Kleurencombinaties

kleurencirkel harmonieuze kleuren Harmonieuze kleuren

Harmonieuze kleuren zijn kleuren die naast elkaar liggen op de kleurencirkel. Als je deze kleuren gaat combineren, bekom je dan ook een ontspannend effect in je interieur. Enkele voorbeelden van harmonieuze kleurencombinaties zijn oranje-rood of blauw-turquoise. Om de harmonie tussen deze kleuren nog wat meer in de verf te zetten kan je ze combineren met neutrale kleuren, zoals zwart, wit of grijs. Een iets gewaagdere optie is om verschillende harmonieuze kleurenreeksen te combineren in eenzelfde ruimte. In dat geval kies je best twee basistinten en voeg je telkens bijhorende harmoniekleuren toe.

 

toon op toon kleuren Toon op toon kleuren

Toon op toon kleurencombinaties, ook bekend als ton sur ton tinten, zijn in feite kleuren met dezelfde kleurtoon, maar met een andere hoeveelheid wit erbij. Er is dus één basiskleur met verschillende gradaties wit. Het grote voordeel van deze toon op toon verfkleuren kiezen is dat je er subtiele nuances mee kan aanbrengen in je interieur. De overgangen tussen de kleurvlakken zal erg vlot en subtiel verlopen. Op de foto zie je een keuken die in verschillende tinten groen geschilderd is. Zo ontstaat een subtiel effect dat een aangename variatie brengt in het interieur van deze woning.

 

contrasterende kleuren Contrasterende verfkleuren kiezen

Wie eerder opteert voor een krachtig en levendig interieur, kan contrasterende verfkleuren kiezen. Deze kleuren liggen tegenover elkaar op de kleurencirkel, en dit maakt ze complementair. Het effect van contrasterende kleuren komt best tot zijn recht als je ze beperkt tot kleine accenten, maar je kan deze kleuren natuurlijk ook gebruiken voor grotere oppervlakken. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om één accentwand te schilderen in een kleur dat contrasteert met de rest van de kamer. Enkele vaak voorkomende voorbeelden van contrasterende kleurencombinaties zijn blauw-geel en groen-roze.

 

Het spreekt voor zich dat je om advies kan vragen bij een professional voor de kleurenkeuze. Wil je schilderwerken laten uitvoeren door een professionele schilder? Via de offertepagina kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij vakmannen. Klik hier voor meer informatie.

 

verfkleuren kiezen

 

Accentwand

Om je interieur wat dynamischer en verrassender te maken, kan je ervoor kiezen om een bepaalde muur in een andere kleur te verven dan de rest van de kamer. Je kan deze techniek toepassen in zowat elke kamer van de woning. De accentkleur zal vooral afhangen van de oppervlakte van de te beschilderen muur. Een tip hierbij is om voor lichte kleuren te kiezen bij grote oppervlakken. Bij kleinere oppervlakken kan je al eens kiezen voor een felle kleur, zodat de accentwand nog meer tot zijn recht komt. Let zeker ook op de lichtinval op de muur.

 

 

Tips verfkleuren kiezen

Dat de juiste verfkleuren kiezen cruciaal is voor de uitstraling van een bepaalde kamer, dat spreekt voor zich. Hier sommen we enkele tips op die je kunnen helpen om tot een goede kleurkeuze te komen:

  • Kies een kleur in functie van de sfeer van de kamer: in de slaapkamer kies je bijvoorbeeld best voor rustgevende, lichte tinten in plaats van felle kleuren.
  • Vergelijk eerst kleurenstalen om inspiratie op te doen. Je vergelijkt deze stalen best in verschillende omstandigheden. Kleuren kunnen er namelijk overdag en ’s avonds of bij natuurlijk licht en kunstlicht heel anders uitzien.
  • Denk ook aan de ‘gevoelstemperatuur’ van de kleuren. Zo behoren rood, oranje en geel tot de warme kleuren en groen, blauw en paars tot de koude. Bruin en grijs zijn dan weer neutrale kleuren.
  • Lichte kleuren vergroten het ruimtegevoel in een kamer, terwijl donkere kleuren voor een duidelijke afbakening zorgen en het ruimtegevoel wat beperken.

 

Offertes voor schilderwerken ontvangen?

Kies voor een erkend schilder en verzeker jezelf van een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Professionele schilders