Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Houten vloer verven: werkwijze & prijzen

Is je houten vloer zijn mooie kleur kwijt of heb je zin in een nieuwe uitstraling? Je kan je houten vloer verven in allerlei tinten én het is in de meeste gevallen ook een goede beschermlaag. Hoe ga je te werk? En is dat doe-het-zelven een aanrader of schakel je beter een ervaren schilder in? In dit artikel lees je alles over een houten vloer schilderen.

Ga snel naar:
Hoe houten vloer schilderen?
Prijs houten vloer verven
Belangrijke aandachtspunten
Zelf schilderen of laten schilderen?
Interessante alternatieven
Ontvang vrijblijvend offertes

 

 

Waarom mijn houten vloer verven?

Je houten vloer verven is een makkelijke en snelle manier om je kamer nieuw leven in te blazen. Een verzorgde vloer heeft veel pluspunten, maar wanneer is het tijd om je houten vloer te schilderen?

 • Je wil niet handenvol geld uitgeven aan een nieuwe vloerbekleding.
 • Je wil kleine beschadigingen in de houten vloer wegwerken.
 • Je wil je parket een nieuwe en fraaie look geven.
 • Je wil je vloer op een budgetvriendelijke manier beschermen.

LET OP: het is essentieel om de juiste verf voor je houten vloer te kiezen. Vraag raad aan schilders in je buurt en ontvang gratis meerdere offertes dankzij Solvari.

houten vloer verven

 

Hoe houten vloer schilderen?

Het is een relatief makkelijke klus, maar je moet een aantal belangrijke zaken weten. Een stappenplan kan daarom handig zijn. Om een houten vloer te schilderen, volgt een ervaren schilder meestal deze stappen:

 

 1. Vloer opschonen

  Eerst en vooral moet je de hele kamer leegmaken. Daarna zal de schilder je houten vloer reinigen, schuren en ontvetten. Als de vloer nog beschadigde of rotte planken heeft, zal hij deze eerst herstellen met een vulmiddel op maat.

 2. Voorbereidingen treffen

  Als de vloer helemaal klaar is om te verven, is het tijd voor de rest van de voorbereidingen. Een schilder zal alle plinten en muren afplakken met een brede schilderstape. Wanneer alles klaar staat, kan hij beginnen met de eerste laag verf.

 3. Primer aanbrengen

  Het is belangrijk om eerst een grondlaag of primer aan te brengen. Zo geeft een schilder je houten vloer de perfecte basis om verder te schilderen. Deze laag is een goede bescherming voor je parket.

 4. Houten vloer schilderen

  De primer heeft een dagje nodig om uit te drogen. Een schilder zal met behulp van een lakrol of een verfkwast de afwerkingslaag verven. Voor een optimaal resultaat zijn 2 lagen voldoende. Hij verwijdert de tape terwijl de verf uitdroogt. Na een aantal weken is de vloerverf volledig droog en uitgehard. Nu kan je genieten van een nieuwe kamer!

 

Prijs houten vloer verven

De kosten om een houten vloer te verven hangen vooral af van het type hout en de kwaliteit van de verf. Als je een offerte laat opmaken, kan de schilder in kwestie de prijs berekenen op 2 manieren:

 

 • Tarief per uur (voor kleine oppervlakken): 35 à 45 euro per uur (excl. btw, incl. materialen)
 • Tarief per m² (voor grote oppervlakken): 25 à 35 euro per m² (excl. btw, incl. materialen)

 

Wil je een exacte prijs voor het verven van jouw houten vloer? De totaalprijs kan verschillen van schilder tot schilder. Je kan dus best prijzen vergelijken door meerdere offertes aan te vragen. Zo krijg je het mooiste eindresultaat aan de beste prijs. Start je gratis aanvraag hier.

 

houten vloer schilderen

 

Belangrijke aandachtspunten

Vloeren schilderen kan best een uitdaging zijn. Je zou niet de eerste zijn die zich plots heeft vastgeschilderd in een uithoek van de kamer. Hier zijn nog enkele andere aandachtspunten om te onthouden:

 

 • Type verf: slijtvaste lakverf voor houten vloeren, transparante beits, greywash olie, of parketlak. Elke soort verf heeft unieke eigenschappen. Wil je de kleur behouden of ga je voor een nieuwe look?
 • Staat van de vloer: is de vloer nog in een goede staat? Dan kan een standaard olieverf genoeg zijn. Bij een oudere houten vloer zal je moeten kiezen voor een betere voorbereiding en meerdere verflagen. En misschien zal het beter zijn om de oude verf te verwijderen.
 • Juiste verfkleur: welke tinten passen het best bij je interieur? Wil je de ruimte net groter doen lijken of zie je liever een warme, sfeervolle kleur voor de vloer? Denk op voorhand goed na over de verfkleur.
 • Houtsoort: elke houtsoort heeft zijn eigen noden. Zowel parket als laminaat verven is perfect mogelijk. Vraag raad aan een ervaren schilder om de beste oplossing te kiezen voor jouw houten vloer.

 

Zelf mijn houten vloer schilderen of een schilder inschakelen?

Ben je van plan om zelf te schilderen? Of wil je zelf geen verfborstel in de hand nemen? Je kan de werken altijd laten uitvoeren door een ervaren schilder in je buurt. Zo steek jij er geen uren tijd in en ben je zeker van een mooi eindresultaat. Beide opties op een rij!

 

OPTIE 1: zelf houten vloer verven

Als je zelf begint aan de verfwerken, moet je de belangrijke aandachtspunten zeker in je achterhoofd houden. Ook al lijkt de klus zo geklaard, hou je aan het stappenplan voor een mooi resultaat. Zo bescherm je je vloer ook tegen vuil en beschadigingen.

 

OPTIE 2: houten vloer laten verven

Je bespaart tijd en je hebt een prachtige, nieuwe vloer. Maar met een binnenschilder heb je ook nog…

 • Advies op maat: na een inspectie kan de schilder de meest geschikte aanpak adviseren. Zo ben je zeker van het beste procédé voor een mooi eindresultaat.
 • Grondige voorbereiding: een schilder begint pas met verven nadat alles is opgekuist en hersteld. Zonder zo’n voorbereiding lopen de schilderwerken niet zoals het hoort.
 • Kwalitatieve verf: een specialist werkt altijd met de beste materialen en gebruikt het beste type verf. Hij kan die materialen bovendien ook inkopen aan scherpere prijzen dan particulieren.
 • Verlaagd btw-tarief: je betaalt slechts 6% btw op alle kosten als je woning ouder is dan 10 jaar. Dat scheelt een behoorlijk stuk op je eindfactuur.

Ben je op zoek naar een schilder? Je vindt snel en eenvoudig vakspecialisten bij Solvari. Met onze diensten kom je in contact met meerdere specialisten, waardoor je de prijzen kan vergelijken. Je kan het formulier invullen via onze offertedienst.

 

Interessante alternatieven

Denk je erover na om een volledig nieuwe vloer aan te leggen? Of wil je je vloer enkel een opknapbeurt geven? Je hebt genoeg andere alternatieven die aan jouw wensen kunnen voldoen:

 • Houten vloer oliën: je houten vloer weer tot leven brengen? Dan kan al met een gewone olie. Een van de grootste troeven van olie is dat je de nerven van het hout behoudt. Je krijgt een iets donkerdere vloer die beschermd is tegen kleine krasjes of vlekken.
 • Houten vloer vernissen: deze duurzame bescherming zal geen donker effect hebben op je vloer. Je kan het makkelijk zelf aanbrengen en de laag beschermt goed tegen vlekken. Voor het vernissen van houten vloeren heb je de keuze tussen de synthetische en de watergedragen variant.
 • Nieuwe vloer plaatsen: je kan je huidige vloer afbreken en volledig opnieuw beginnen. De mogelijkheden zijn enorm: van hout tot beton en tegels. Een nieuwe vloer kan je ook op de bestaande vloer leggen als je voldoende opbouwhoogte hebt. Zo bespaar je jezelf een lange, stoffige vloerrenovatie met veel breekwerken.

 

Houten vloer verven? Win eerst professioneel advies in!

Ben je ervan overtuigd dat je houten vloer verven de beste keuze is? Is het tijd voor een degelijke opknapbeurt en een mooie, warme kleur voor je parket? Dan is schilderen zeker de juiste oplossing. Bekijk goed welke mogelijkheden je hebt en breng nieuw leven in je houten vloer!

Laat een ervaren schilder je vloer verven. Vraag zeker advies aan een binnenschilder om te kijken welke verfmethode voor jouw vloer aangewezen is. Via onderstaand formulier kan je jouw gegevens invullen en ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen:

 

 

Offertes voor schilderwerken ontvangen?

Kies voor een erkend schilder en verzeker jezelf van een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Professionele schilders